"Сам возих Камерън на джипката, за да разгледа планините по-хубаво"

OFFNews 04 декември 2015 в 22:20 15834 19

Возих Камерън на джипката, за да разгледа планините по-хубаво. Това е забранено по принцип, но ние можем да си го позволим, защото по-добре мога да му обяснявам. Това обяви пред БНТ премиерът Бойко Борисов в коментар за посещението на британския му колега Дейвид Камерън в България.

Той благодари на Камерън, който извън всякакви протоколи и мерки за сигурност е поел всички рискове, идвайки в България. 

Борисов е категоричен, че Камерън си е тръгнал от страната с добри впечатления. 

Мисля, че оценките които идват за правителството, за България са повече от добри. Камерън видя в какви условия работят българските граничари, полицаи, как се хранят, как живеят с кучетата, постовете, санитарните възли, с калта и тежите метеорологични условия. Той го почувства, защото вятърът и калта са еднакви за всички, подчерта Борисов.

С думите си Дейвид потвърждава това, което казах и преди година - че трябва да си направим правителството, да сме по-смирени, да се концентрираме върху работата, да спрем да се занимаваме само със себе си, да си наредим приоритетите, каза още Борисов. 

„Дейвид ми е приятел, от 5-6 години работим заедно. Не става дума за погалване, просто ние като държава сме си свършили в много сфери добре работата и няма лошо от такъв човек да бъдем посочени. Неговите думи се чуват”, подчерта той.

Всяка отделна държава има своя интерес, някои от предложенията на Дейвид Камерън рано или късно ще станат. Британският премиер е от хората, които директно ги формулират, но има хора, които отиват и източват социалните системи на развитите държави. Да си представим, че в България идват такива хора и започват да взимат пари от нашите пенсионни фондове, от нашите пари, как ще го приемат българите? Няма ли да се обърне към мен или който и да било премиер и да каже: „Вижте направете така, че това да не се случва, не е справедливо”. Или тези, които са в еврозоната, след като не спазват финансовите правила, които са приети, трябва ли другите, по-бедни държави, каквито са Естония, Словакия да плащат за Гърция, коментира премиерът. 

Борисов коментира и положението на България на фона на напрежението между Русия и Турция след свалянето на руския изтребител от турски ВВС. 

Ние сме приели всички ценности на евроатлантическита общност. Изпълняваме своите ангажименти и в същото време сме максимално внимателни, отчитайки ключовото си и географско положение и история, култура и взаимовръзки, които имаме и с Русия и чрез българските мюсюлмани и с Турция. Ние не сме страна в този конфликт, категоричен е Борисов. 

Премиерът каза още, че имаме възможност да си върнем руските туристи и това ще се случи още тази година, както и да започнем да изнасяме наша продукция.

"Тази ситуация, в която се намират Русия и Турция, аз виждам рядък шанс, ние можем да си докараме и каспийски газ да минава през България и втечнен газ от Гърция и от руските тръби и от нашите находища, така че от четири – пет източника, ние ще можем да си затвърдим позицията на газоразпределител. Южен поток е затворен. Корупционните схеми и това заради, което падна Южен поток – няма да го има. Идва газът, който изцяло се финансира от руска страна, ние не участваме в това финансиране на наша територия. Ние гарантираме капацитет на нашите газоразпределителни и преносни компресори, който иска да му транспортираме газ срещу такса – ние ще го направим”, подчерта премиерът. 

По повод критиките срещу него за изказването, че не трябва да се плаща лечението на тези, които ядат сланина и пият ракия, Бойко Борисов обяви, че не знае защо го критикуват. 

Всеки, като отиде на лекар, му казват: "Няма да ядеш блажно, да пиеш, да пушиш". И аз обичам сланина и ям, но докторът не ми позволява. Колко пари се дават после за здравеопазване, заяви Борисов. 

Пресилени са изказванията, че срещу мен се готви преврат, защото само преди месец с резултатите, които постигнахме на местните избори, българите потвърдиха управлението, в което ГЕРБ участва. Днес излезе, че за третото тримесечие ръстът на икономиката ни е малко над 2,9 %. Това означава, че хората са по-спокойни, харчат повече, повече инвеститори са дошли. Тази стабилност трябва да я пазим, допълни Борисов. 

Той подчерта, че „прокуратурата е една независима институция, която прекрасно си върши работата. "И мен, и Цветанов, всичките 15 пъти са ни викали на разпит. За всяко нещо те трябва да ни викат и разпитват”, каза още премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews