Бюджет 2016 мина във финансовата комисия на парламента

OFFNews 30 ноември 2015 в 19:40 3668 1

Снимка БГНЕС

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие проекта на държавния бюджет за догодина, както и тези за здравната каса и общественото осигуряване.

Дебатът в комисията продължи около 6 часа, съобщава БНТ.

Депутатите от БСП и Атака напуснаха възмутени заседанието на бюджетната комисия, защото не им бяха раздадени навреме докладите и становищата по проектобюджетите.

От ДПС също изразиха недоволството си, но останаха на заседанието.

По време на заседанието на комисията бяха приети 10 млн. лева допълнително за култура, които ще бъдат разпределени между държавни и общински структури. До това се стигна след протестите на служителите в библиотеките, галериите и читалищата.

2 млн. лева допълнително за заплати ще има и за служителите на НОИ.

Пенсиите пък ще бъдат увеличени с 2,5 на сто от 1 юли, въпреки че имаше предложения за по-големи увеличения, съобщава БНР.

Депутатите се скараха и за начина на разпределяне на средствата за здраве – предвидено е за следващата година те да са със 130 милиона повече.

Новата методика залага обаче от 1 юли, след като бъде приет новият рамков договор, средствата да се разпределят според диагнозите, както и според леченията в различните региони в страната. А не директно да бъдат разпределяни към болниците, както досега. За целта обаче трябва да се въведе и националната здравна карта, която не е готова все още.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови