МВР преброи 15 000 бежанци в България

OFFNews 11 септември 2015 в 22:02 6261 8

В България в момента има около 15 000 имигранти, без нелегално преминаващите. Много малка част от бежанците остават в България, повечето само преминават и няма струпване по границата, така че нещата се уравновесяват.

Това заяви пред БНТ вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Официалната позиция на правителството е в подкрепа на квотите за бежанците. България не може аргументирано да отхвърли това решение, подчерта тя.

Бъчварова уточни, че приемането на допълнително имигранти е въпрос на солидарност и не трябва да се търгува за членство в Шенген.

България заслужава да е член на Шенген, но в ситуация, в която ЕС се опитва да възстанови вътрешните си граници, не би било адекватно да предложим решение в обратна посока, нямаме шанс за положителен отговор, коментира вътрешният министър.

По повод отхвърления закон за антикорупцията на вицепремиера Меглена Кунева Бъчварова заяви, че авторите на закона са искали той да бъде приет бързо и това е разбираемо.

Ако всички дебати по него бяха минали предварително, всички спорните детайли щяха да бъдат изчистени и той щеше да бъде приет. Според европейските институции законодателството в България е добре развито, но до момента не е действало. Затова е необходимо по-широк политически кръг да застане зад закона, посочи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews