Инициатор на подписката, подкрепяща шефа на НИМ, в конфликт на интереси

OFFNews 02 септември 2015 в 20:52 4845 2

Един от инициаторите на подписката в подкрепа на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров – Сашо Велев, се оказа в конфликт на интереси.

Велев е собственик на една от фирмите в консорциума, който участва във възстановяването на Голямата базилика в Плиска - „Софийски строител“.

След като в Плиска бликна наречената от Димитров „свещена“ вода, с която бяха поръсени премиерът Бойко Борисов и редица министри, а бутилки с вода щяха да бъдат пуснати в продажба, интелектуалци начело с проф. Калин Янакиев и проф. Ивайло Дичев започнаха петиция с искане за пенсионирането на директора на НИМ. Петицията с 2460 подписа беше внесена и в Министерския съвет.

Малко след като беше обявено искането, се появи и подписка в защита на Божидар Димитров, организирана от фондациите „Приморско 2004“ и „Тангра Таннакра“, която беше подкрепена от 3600 души и също беше внесена в Министерския съвет.

Именно председателят на фондация „Приморско 2004“ Сашо Велев е един от хората, които ще изпълняват проекта за строителството на Голямата базилика в Плиска.

За археологически и реставрационни дейности правителството отпусна в началото на май 500 000 лева.

За да не се бавят строителните работи с обществени поръчки, Божидар Димитров събрал фирмите и им предложил да се разберат помежду си и да се обединят в консорциум, съобщи „Дневник“.

Така е бил избран консорциумът „Армира 2013“, в който влизат "Софийски строител" на Сашо Велев и "Стройекспрес-НН". Договорът с тях е за 119 хил. лв., като не е ясно за какво ще отидат останалите 380 000 лева.

Практиката в строителството е изпълнителите, започнали един обект, да го завършат. А за довършването на реставрацията на Голямата базилика ше са необходими още около 8 млн. лева.

Преди да получат договора за изпълнител на реставрацията на Голямата базилика, "Софийски строител" и "Стройекспрес-НН" са изпълнявали и други проекти на НИМ като крепостната стена в Созопол, Боянската църква, Вила „Армира“ и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови