РБ: Съдът да задължи Радев да разкрие заплатата на Искров

OFFNews 05 август 2015 в 13:15 3869 6

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Бившият гуверньор на БНБ Иван Искров

Депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов внесоха жалба до Върховния административен съд срещу отказа на новия гуверньор на БНБ да разкрие каква заплата е получавал неговият предшественик Иван Искров.

„По смисъла на Закона за обществена информация Димитър Радев е длъжен да даде достъп на българските граждани до исканата информация предвид огромния обществен интерес", посочват в своята жалба реформаторите.

„В края на миналия месец новоизбраният управителен съвет на БНБ обяви публично методиката и размерът на възнагражденията си“, казва се още в иска.

Според Димитров и Славов това показва, че тази информация, както за новоизбраното, така и за предходното ръководство, има обществен характер и би следвало да бъде предоставена.

В средата на месец юли реформаторите внесоха искане към Радев за достъп до информацията за заплатите и премиите, които бившия шеф на БНБ и неговите заместници са получавани, както и за методиката, по която се определят заплатите на ръководството в институцията.

Шефът на Централната банка обаче отказа достъп до тази информация, защото "представлява лични данни и е класифицирана като служебна тайна".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови