Правителството въведе нови изисквания за къмпинги и хостели

OFFNews 05 август 2015 в 12:21 20059 5

Правителството въведе нови изисквания за къмпинги и хостели

Нови изисквания към туристическия бранш въвежда правителството, което днес прие нова Наредба за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и реда за определяне на категория, отказ, понижаване, спиране действието и прекратяване на категорията.

Правното основание за приемането ѝ е чл. 121, ал. 5 от Закона за туризма.

Приемането на тази наредба е бавено вече две години и съществува практиката при нов закон хотелите и заведенията да се категоризират по стара наредба. От днес местата за настаняване и за хранене ще се категоризират вече по новата наредба, посочи след заседанието на Министерския съвет министъра на туризма Николина Ангелкова.

Съобразили сме се с изискванията на „Хотел старс“, където участват повече от 15 европейски страни, както и с изискванията на Световната организация по туризъм, уточни тя. 

Освен към големите категорийни хотели и семейните хотели, наредбата въвежда нови изисквания към къмпинги и хостели. Тя обръща специално внимание на къмпингите, които ще имат категории както хотелите. Въведени са изисквания за наличие на ел. инсталация и електрическо захранване за всяка къмпингова единица. Палатките ще трябва да имат маркировка, като необходимата площ за една палатка е 50 кв. м за къмпинг категория „три звезди“, 40 кв. м за „две звезди” и 32 кв. м за „една звезда“.

Мястото за каравани също трябва да е маркирано и оборудвано, с достъп на вода и електричество.

С наредбата за първи път в България се въвежда и регламент за условията, на които трябва да отговарят апартаментните туристически комплекси, хостелите и апартаментите за гости. Посетителите на хостели ще получават безплатна карта на населеното място, достъп до оборудвано кухненско помещение, до всекидневна с телевизор и озвучаване, възможност за ползване на телефон, почистване на стаята, достъп до интернет/Wi-Fi и други услуги. При апартаментните туристически комплекси по-специфичните изисквания са свързани с изграждането на обекта и неговото ползване.

Като цяло наредбата въвежда ясен регламент за категоризацията на туристическите обекти. Те ще бъдат разделени в две категории – клас А, включващ хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили, и клас Б – семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за гости, стаи за гости, апартаменти за гости, бунгала и къмпинги, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове. Премахнати са неактуалните изискванията и са създадени нови, които се съобразяват с реалната ситуация в местата за настаняване, и са отчетени тенденциите в предлагането.

Опростяват се и се намаляват формалните изисквания към местата за настаняване от клас Б, с което се създават по-добри условия за семеен или малък бизнес. Същевременно се завишават изискванията към висококатегорийните хотели, свързани с комфорта на туриста. Фиксирани са размерите на телевизорите в помещенията за нощуване в най-високия клас хотели, съдържанието на минибара и др.

Въвеждат се и специални правила към изграждането, обзавеждането и оборудването на хотелски стаи и апартаменти, съдържащи уреди и приспособления за обслужване на хора с намалена подвижност. За първи път са разписани изисквания към менюто на закуската, към услугата „ол инклузив”, съдържанието на румсървис и др.

С наредбата се въвежда задължително изискване за наличие на единен вътрешен телефонен номер 9 в хотелите за връзка с рецепциите. Така туристите ще бъдат максимално улеснени при необходимост от бърза или спешна помощ, подчерта Ангелкова.

Възприет е европейският критерий на системата „Хотел старс” – до 15% от стаите да са с по-малък размер от предвидените за категорията на дадения обект, ако това е съобщено предварително на потребителите на туристическата услуга. Облекчението е насочено към по-старите хотели или хотелите в градската част, които трудно могат да направят технически преустройства, но предлагат допълнителни услуги на своите клиенти.

Към всички обекти и категории са разписани изисквания за образование, професионална и езикова квалификация, на които следва да отговарят ключовите фигури от персонала на съответния обект.

След влизане в сила на наредбата действащите места за настаняване и заведения за хранене ще разполагат с 6-месечен гратисен период, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания. Всички новосъздадените обекти след датата на обнародването й ще се категоризират по новите изисквания.

След обществено обсъждане беше премахнато изискването, което касае бързината за сервиране в заведенията, така че такова изискване няма да има. Отпаднаха и всички стари изисквания от старата наредба, като това да има задължително пилони за знамена пред хотелите и да се изисква определен вид мебел. Всичко това сега ще се решава от собствениците, като по този начин се създава възможност за по-конкурентна среда, каза още министърът. 

Правят се разчети за това колко ще струва на хотелите да се прекатегоризират и в момента се обмисля намаляване на таксите по тарифата за хотелите, за да облекчим бизнеса. За момента не мога да кажа някакъв конкретен процент, защото водим разговори с министъра на финансите по въпроса, но планираме значително намаление, допълни Ангелкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови