САЩ: Корупцията в българските власти помага за трафика на хора

OFFNews 27 юли 2015 в 19:46 3187 1

Корупцията във властта в България създава благоприятни условия за трафика на хора. Това се посочва в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за трафика на хора.

Българското правителство не е успяло да изпълни минималните изисквания за премахването на трафика на хора, пише в доклада, като все пак се уточнява, че кабинетът е положил значителни усилия в тази посока.

Въпреки предприетите мерки обаче няма по-категорични усилия за борба с трафика на хора в сравнение с предишната година.

Дейностите на всички нива – преследване, защита, превенция и координация, са били по-неубедителни в сравнение с предишни периоди.

В доклада се посочва още, че правителството все още не е създало специализирани служби за жертвите на трафик, макар че България е източник, транзитна и крайна страна за мъже, жени и деца жертви на секс трафик и принудителен труд.

Освен това българските власти са разследвали и осъдили значително по-малко трафиканти и са издали условни присъди на мнозинството осъдени. Действията на правоохранителните органи срещу чиновници и полицейски служители, които са съучастници в трафика на хора, значително са нараснали, става ясно още от доклада.

През 2014 г. в България са започнали 81 разследвания на секс трафик и 6 на трафик с цел принудителен труд. За 2013 г. разследванията са съответно 82 и 12. През 2014 г. са повдигнати обвинения на 43 души за секс трафик и на 4 души за трафик с цел принудителен труд. Година по-рано за секс трафик са обвинени 114 души, а петима са получили обвинения за трафик с цел принудителен труд.

През 2014 г. 53 души са били осъдени за секс трафик, като само 18 от тях – 34%, са били осъдени на затвор.

В доклада все пак се посочва, че правителството е демонстрирало усилия за борба със съучастието в трафик на хора сред държавните служители. През август миналата година са започнали разследвания на 7 полицаи за корупция и шантаж, част от тях за служители на реда, искали подкупи от сводници през 2012 г.

Разследванията срещу полицаи през последните години включват сигнали за примамване на жертви, склоняване към проституция и предупреждаване на трафиканти за готвени полицейски акции.

В доклада се казва още, че през март 2015 г. Върховният комисариат на ООН е призовал българските власти да разследват сигнали за гранични полицаи, които връщат, понякога и със сила, бежанци, в това число и от язидското малцинство, които са особено уязвими на трафик на хора.

В доклада се отправят и редица препоръки към България, в това число за увеличаване на  усилията за разследване, съдене и осъждане на трафиканти на хора, особено при трафика на хора за принудителен труд.

Препоръчва се също така да се осигурява специализирана помощ и убежище на мъже, жени и деца жертви на трафик на хора.

Освен това се подчертава необходимостта от разследване и издаване на осъдителни присъди на държавни служители, замесени в трафик на хора, както и да се осигури обучение за подходящо отношение на прокурори и съдии, които работят с жертви на секс трафик, и да се създаде база данни за престъпления, свързани с трафик на хора и на жертви, които са били идентифицирани, и които са получили помощ.

В края на доклада се допълва още, че е необходимо правителството да отдели средства за информационни кампании и за приобщаване на ромите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови