Ципрас обеща на Меркел да предложи във вторник ново споразумение

OFFNews 06 юли 2015 в 17:58 4081 4

Снимка ТАСС

След като проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, премиерът на Гърция Алексис Ципрас се обади и на германския канцлер Ангела Меркел.

По време на разговора Ципрас обещал във вторник да представи ново предложение за споразумение с кредиторите, съобщи Sky, позовавайки се на свои източници в гръцкото правителство.

По-рано Ципрас проведе телефонен разговор и с Путин. От Кремъл обявиха, че двамата са обсъдили провелия се в неделя референдум, както и „някои въпроси от по-нататъшното развитие на руско-гръцкото сътрудничество“.

От Москва увериха, че от Гърция не е постъпвало искане за финансова помощ.

Ако на Гърция й трябва финансова помощ, тя трябва сама да я поиска, но до момента такива искания не са постъпвали, категорични са в Кремъл.

Ципрас присъства днес на заседанието на лидерите на парламентарно представените партии, с които дискутират позицията на страната на преговорите с международните кредитори след проведения в неделя референдум.

Среща на Еврогрупата и среща на представителите на еврозоната е предвидена за 7 юли. Еврогрупата трябва да даде на ЕК мандат за провеждане на нови преговори за помощ на Гърция, обясни зам.-председателят на ЕК по въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис.

По-рано днес френският финансов министър Мишел Сапен посочи, че диалогът с Атина в момента се подкрепя от Париж, от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и от председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

В същото време Сапен подчерта, че след референдума Гърция трябва да излезе с предложения за преговори с международните кредитори. Самият характер и качеството на преговорите оттук нататък ще определи дали Гърция ще излезе от еврозоната или не, убеден е той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови