Конституционният съд образува дело за избора на нов шеф на БНБ

OFFNews 06 юли 2015 в 18:15 4161 1

Снимка constcourt.bg

Конституционният съд образува дело по искане на 74 народни представители от 43-ото Народно събрание за установяване на противоконституционност на правилата за избор на нов управител на БНБ.

Докладчик по делото е съдия Цанка Цанкова.

Делото е по искане на депутати от БСП, Патриотичния фронт, БДЦ, "Атака" и ДПС.

Предмет на искането е "установяване на противоконституционност на т. I, подточка 1 от Решение на НС от 10 юли 2015 г. за приемане на Процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на Българската народна банка, представяне и публично оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси, както и процедурата за избор от Народното събрание (обн., ДВ, бр. 44 от 16 юни 2015 г.)".

Правилата за избор на управител на Народната банка бяха приети в началото на юни в пленарна зала. А причина за сезирането на КС е, че според социалистите кандидат за гуверньор може да се издига само от парламентарни групи, но не и от всеки един отделен депутат.

"Конституцията дава такова право на всеки народен представител, а правилата, които приеха от мнозинството, отрязаха правото на народния представител да прави индивидуални кадрови предложения", твърди Корнелия Нинова от БСП.

Идеята за сезиране на КС дойде от депутата от ПФ Емил Димитров, който още преди три седмици обяви, че новият управител на БНБ ще е нелегитимен и във всеки един момент избирането му ще може да бъде атакувано Конституционния съд (КС), а това да анулира всички негови решения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови