Последната игра на Варуфакис

Николаос Цитиридис 06 юли 2015 в 18:04 26811 37

Варуфакис изигра Европа. Тъкмо беше станал любимият злодей, идеалното оправдание защо не вървят преговорите между Гърция и кредиторите й.

Очакваше се референдумът да бъде вот на доверие за него и Ципрас. Но точно в момента, в който получи най-силната подкрепа за политиката си, специалистът по теория на игрите се оттегли.

Сякаш казва: "Нали аз ви бях проблемът? Ето, махам се. Сега търсете друго оправдание".

Голямата разлика между тези и всички останали преговори е, че от едната страна стоят обикновени и предвидими политици.

От другата страна стои политическият хулиган Ципрас и специалистът по теория на игрите Варуфакис.

Преди да се занимава с политика и да стане финансов министър на Гърция Янис Варуфакис е работил за една от най-популярните компании в света на гейминга - Valve. През март 2012 г. финансистът е бил назначен като експерт в компанията и неговата задача е била да измисли как да сработи вътрешната икономика на Valvе.

Компанията е известна с игрите си като Counter Strike, Half-Life, Team Fortress 2 и др. Заради високата си популярност, Valve успява да монетизира успешно потребителите си. Зад този успех стои именно гръцкият финансов министър.

Данните за приходите на Valve не са от най-публичните данни. През 2011 г., още преди идването на Варуфакис, Forbes пише, че цената на компанията е близо 4 млрд. долара.

С идването си в кабинета на Ципрас Варуфакис бързо се превърна в кошмар за европейските кредитори, които искаха час по-скоро Гърция да приеме техните условия и икономиката на южната ни съседка да престане да буксува.

Варуфакис каза "охи" още в началото на мандата на "Сириза" и Гърция навлезе в един порочен кръг на сделки до полунощ, изявления през Фейсбук и различни сайтове с непотвърдена достоверност. Но така и нищо официално, докато не дойде и референдумът.

Управниците на Гърция дадоха властта на своите граждани, точно както демокрацията би трябвало да отрежда. Но властта идва с отговорности, а "Сириза" предаде отговорността дори на хората, които не бяха избрали лявата партия в началото на 2015-та.

Още със стъпването си на поста беше ясно на повечето специалисти, че Варуфакис ще използва "Теория на игрите", за да извади Гърция от кризата.

"Теория на игрите" е чисто математически принцип и начин за вземане на решения в конфликтни ситуации. Често обаче едната страна губи или е поставена в неизгодна ситуация. 

Прост пример може да се даде с двама души, на които е даден избор между две награди - 1000 евро или 6000 евро. Ако двамата изберат една и съща награда, никой не печели нищо.

Сценарии за Гърция имаше много - въвеждане на драхма, изход от Еврозоната, изход от ЕС, фалит и още и още.

Преди референдума Варуфакис заяви, че ще се оттегли от постта си на финансов министър, ако Гърция гласува с "да". След вчерашния ден комшиите ясно и категорично казаха "Не" на мерките на кредиторите.

И все пак Варуфакис подаде оставка - ход на ръба на неписаните правила на "Теория на игрите". Действие, непреценено от европартньорите, обосновано, че при преговорите Варуфакис е нежелан като страна за разговор.

"Ето оттеглих се, а народът ми каза "Не". Вие решете", бяха думите на бившия финансов министър на изпроводяк.

В сайта си Варуфакис завърши своето послание, че това е само началото. А какъв ли ще е краят?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!