Роднините на починалата родилка: Искаме истината

OFFNews 18 май 2015 в 08:19 8670 16

Роднини на 29-годишната Преслава Първанова, починала на 15 май в столичния медицински комплекс „Д-р Щерев", искат да се разбере истината за случая. 

Вчера заключението на свиканата лекарска консултативна комисия показа, че родилката е починала в следствие на белодробна тромбоемболия. Близките на жената обаче имат съмнения относно това, което се е случило. 

„Последно я видяхме вечерта след раждането. Казваше, че се чувства добре, бяха ѝ дали бебето, беше щастлива. Нищо не предвещаваше този трагичен край”, заяви съпругът ѝ Юлиан Първанов пред Би Ти Ви. 

Близките на Преслава не могат да си обяснят как е възможно да почине толкова бързо при положение, че няколко часа по-рано е била в добро здраве. 

„Нямаме обяснение и затова искаме истината. Искахме да я вкараме в Съдебна медицина. Не мога да вярвам на болницата, че това е истината, при положение че само преди 14 часа беше добре”, добави баща ѝ Димо Ризанов.

Юлиан Първанов уточни, че не обвиняват никого, поискаха обаче извинение от доц. Атанас Щерев, който обясни как 109-килограмовата Преслава Първанова е паднала върху акушерка.

На 14 май в 6:00 ч. Преслава е била приета за планирано цезарово сечение по собствено желание. Оперативното раждане е протекло при опитни оператори – акушер-гинеколози с нормална кръвозагуба и без усложнения. Родено е момиченце - Димана в прекрасно състояние и здраве, което в момента се намира под грижите на неонатолозите и акушерките на болницата. След операцията поведението и състоянието на Преслава не будят никакви индикации за усложнения.

Съпругът й е бил на самото раждане, след раждането също са се чули и тя не е имала никакви оплаквания, включително и към персонала, каза днес доц. Атанас Щерев.

Внезапно при второ раздвижване за деня от реанимационната акушерка в 8:40 часа, жената колабира. Веднага екип от анестезиолози-реаниматори са започнали спешни реанимационни мероприятия в пълен обем, продължили два часа без успех.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!