Агентите са ни скъпи

Владимир Йончев 27 април 2015 в 15:19 14131 16

Красимир Коев - Зорге

Помните ли слогана на КТБ "Клиентите са ни скъпи". Докато по вестниците и телевизиите вървеше тази реклама не си давахме сметка колко скъпи ще ни излязат клиентите на КТБ.

По същия начин не си даваме сметка колко скъпо ни излизат агентите на ДС. Не в историческия, не в моралния, не в абстрактния смисъл на думата. А в най-буквалния, в най-финансовия.

От известно време в парламента отлежава законът на Методи Андреев за осветляване на агентите. Поправките в Закона за защита на класифицираната информация минаха през комисии и сякаш там заспаха.

От гледна точка на 25-годишните ни надежди за скъсване с комунистическото наследство, законът на Андреев е слаба ракия. Той дори не е лустрация. Както сам вносителят обясни пред OFFNews, законът предвижда да се огласят имената на агентите във властта, пък който иска да си ги назначава и да си носи отговорност за назначенията си.

Агент Зорге

Докато законът на Андреев отлежава, един агент на ДС усвоява евро-пари с невиждана скорост. Цивилното му име е Красимир Коев и е шеф на Агенцията по лозата и виното.

Агент Зорге е вербуван от Държавна сигурност през декември 1989 г., веднага след като е навършил 18 години и когато вече Тодор Живков е паднал от власт. На Държавна сигурност й трябва ново поколение и агент Зорге/Коев израства в кариерата. През август 2009 г. е поканен от току-що назначения министър на земеделието Мирослав Найденов за шеф на Агенцията по лозата и виното. От тогава е несменяем.

Агенцията по лозата и виното е органът, който разпределя средствата по една от най-атрактивните европейски програми "Преструктуриране и конверсия на винени лозя". Тази година по нея се разпределят 34 милиона лева.

Потенциалните бенефициенти дълго чакат схемата да бъде отворена. В един прекрасен следобед на 17 февруари схемата внезапно е отворена. На гишетата вече чакат фирмите, които единствени знаят предварителните условия и имат предварително попълнена документация.

Добре осведомените подават документите си и още на другия ден приемът на документи спира.

Причината - парите са се изчерпали. Правилата на Зорге са, че по схемата се кандидатства докато свършат парите, а всеки може да кандидатства според нуждите си.

Резултатът - всички спечелили са свързани с босове от 2 винарски региона - Карнобат и Свищов. Докато останалите още четат правилата за кандидатстване (ако изобщо са разбрали за отварянето на програмата, което също е доста потайно), осведомените получават парите.

Уличен и помилван

Преди 3 години някой незапознат с божествеността на кадрите на ДС инспектор на АДФИ започва проверка срещу Красимир Коев и установява нарушения в работата му.

Вместо да влезе в прокуратурата, докладът на АДФИ потъва в нечие чекмедже. Агент Зорге получава своята неприкосновеност. 3 години, ако я мерим във време и поне 34 милиона, ако я мерим в пари.

Ако докладът на АДФИ беше си вървял по каналния ред, агент Зорге вероятно нямаше да разпределя 34 милиона по начин, който заплашва спирането на цялата програма за лозарство.

Ако имахме списък на агентите на ДС във висшата администрация, сигурно щяхме да имаме доблестта да питаме Мирослав Найденов и Бойко Борисов защо ченгета ръководят една от най-атрактивните програми. Може би те щяха да гарантират, че агент Зорге е прекрасен професионалист. И сега щяхме да им припомним за кого са гарантирали.

Казвам "сигурно, щяхме да питаме", но не съм сигурен. Защото продължаваме да не питаме. След като беше обявен за виновник за всички гнили ябълки в земеделието, Мирослав Найденов вече не е в политиката. Но Бойко Борисов продължава да е шеф на агент Зорге и аристократично да подминава най-големия скандал с евросредства през втория му мандат.

Агентите са ни скъпи...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!