Президентът назначи Димитър Георгиев за председател на ДАНС

OFFNews 20 март 2015 в 16:57 3773 0

Президентът назначи Димитър Георгиев за председател на ДАНС

С указ от 18 март 2015 г. президентът Росен Плевнелиев е назначил Димитър Георгиев за председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Назначението на председателя на ДАНС, както и на главен секретар на МВР, са съгласувани с Плевнелиев по време на срещата му с премиера Бойко Борисов на 6 март в рамките на месеца на политическите консултации на „Дондуков“ 2.

Димитър Георгиев е завършил ВВТУ „Тодор Каблешков”, а по-късно и ЮЗУ „Неофит Рилски”, от където има магистърска степен по икономика. От октомври 1995 г. до ноември 2005 г. работи като разузнавач и инспектор в Националната служба за сигурност при МВР. След това става съветник на главния секретар на МВР с ранг на полицейски комисар. От ноември 2006 г. до януари 2011 г. е директор на дирекция „Международно оперативно полицейско сътрудничество”, след което – до 28 май 2013 г. заема поста заместник-министър на вътрешните работи. В периода октомври 2013 г. – април 2014 г. е консултант по въпросите на сигурността на Телекомуникационна компания „Глобул”, а от 1 май 2014 г. заема длъжността директор по сигурност на Комуникационна компания „Теленор България”.

До смяната на шефа на агенцията се стигна, след промени в Закона за МВР, в който е записано, че главният секретар на МВР, председателите на ДАНС и ДАТО трябва да бъдат назначени с президентски указ. След становище на правната дирекция в Министерски съвет, според което не се налага смяната на тримата ръководители, вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови