Горанов отряза магистратите за увеличение на заплатите

OFFNews 26 февруари 2015 в 10:40 2494 6

Горанов отряза магистратите за увеличение на заплатите

Министърът на финансите Владислав Горанов  отказа да отпусне допълнителни средства за увеличение на заплатите в съдебната система. 

Той присъства на заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което се обсъжда разчетът на средствата, необходими за повишаването на заплатите. 

Основанието за увеличение на заплатите на магистратите е това, че те не са били актуализирани от 2012 година. Предложението сега е за 12% увеличение, за което ще са нужни допълнително 24 млн. лв. Основание за искането на по-високи заплати има и в разпоредбите на Закона за съдебната власт, според който магистратите трябва да взимат два пъти повече пари от средната заплата на заетите в администрацията.

Горанов днес заяви пред членовета на Съвета, че допълнително пари няма как да бъдат отпуснати:

„Това не е нарушение на закона. Ние си взаимодействаме, но няма пари. Това не е счетоводителски отговор, а обяснение и разбиране за ситуацията, в която сте и вие. За съжаление не съм в комфортната ситуация да разпределям излишъци, а в некомфортната ситуация да ме слагат на фалшиви банкноти в парламента“, посочи той, цитиран от "Фокус".

По думите му проблемът е че няма пари и "трябва да се печатат, а само Мая ги печата". 

В момента най-ниската основна заплата е 1546 лв. - толкова вземат младши съдиите и прокурорите. По закон най-ниската магистратска заплата е удвоеното средномесечно възнаграждение в бюджетната сфера. Останалите заплати по веригата се определят от съвета. Средната заплата на заетите в обществения сектор за последните четири месеца на м.г. е 924.5 лв., сочат данните на НСИ.

Това означава, че ако има допълнително пари, най-ниската заплата трябва да стане 1849 лв. Сега основната заплата на районно ниво в системата е 1683 лв., на окръжно - 2154 лв., на апелативно - 2622 лв., а на върховно - 3119 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови