Костов: Има риск местните избори да развалят коалицията

OFFNews 29 януари 2015 в 21:05 4637 7

Иван Костов.

По същество това е правителство на малцинствена коалиция, подкрепено от дистанция от две партии. Много зависи от това как ще се развият нещата около местните избори, където могат да се създадат напрежения между партньорите и някои от тях да оттеглят подкрепата си от кабинета. Казвам: възможно е, просто трябва да се мисли и в тази посока.

Това коментира пред bTV бившият премиер Иван Костов, който в момента е директор на "Лабораторията за управление на рискове" към Нов български университет.

Тази коалиция не се опира точно на това мнозинство - тя постига стабилност с т.нар. плаващи мнозинства, които се осигуряват често и от опозицията. Правителството е по-стабилно, отколкото парламентарното мнозинство. Това, което придава устойчивост на тази нестабилна политическа среда, е обстоятелството, че няма силна опозиция, няма патос и вдъхновение за промяна на това, което е станало, констатира Костов.

По думите му в подобна ситуация, в която "политическите партии са склонни на консенсус, те трябва да го изработят". Правителството трябва да се опре на общата слабост и да направи необходимите реформи. Това е сложно упражнение, но е възможно. Повечето от нещата, които са правени в България, са правени в момент на голяма слабост, каза бившият лидер на ДСБ.

Това е надеждата. Ако не стане, знаете ли какво ще се случи? В българския парламент на следващите избори може да се окаже много мощна националистическа формация, която да доминира - както вече доминира в Англия, Франция, както спечели изборите в Гърция, предупреди Костов.

Според него секторите, които се влошават, са енергетиката и бюджетът на страната. Ще бъде героизъм тази година страната да не приключи отново с прекомерен дефицит, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews