Кунева очаква много критичен доклад на ЕК за напредъка на България

OFFNews 23 ноември 2014 в 20:35 2657 4

Меглена Кунева

Докладът на Европейската комисия за напредъка на България в правосъдието и борбата с корупцията и организираната престъпност ще бъде изключително критичен.

Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева пред Нова телевизия по повод доклада, който трябва да излезе в началото на 2015 г.

Това, че България може да бъде отделена от Румъния в Механизма за сътрудничество и оценка, не е изненада. Това се знае от февруари. Предишният кабинет пропусна да анализира това, защото се занимаваше с това дали да подаде оставка или не, коментира Кунева. 

Румъния има висок ръст на БВП, защото има работеща съдебна система. Точно тази разлика може да позволи на Румъния да влезе в Шенген преди България, а това ще донесе икономически ползи на северната ни съседка за сметка на България, посочи тя.

Три са базисните неща, които трябва да се случат през съдебната реформа - ненамеса на партиите в работата на съда, ясен и точен кадрови подбор на независими магистрати и отчетност кой какви резултати е постигнал. Ако не направим системата такава, че тя да избира правилните хора, нещата няма да се променят, категорична е Кунева.

По думите й решението на ВСС да избере председател на Върховния касационен съд след изборите е абсурдно от гледна точка на разделението на властите и ще бъде отразено като негативно в доклада на Еврокомисията и призова изборът да се реализира до края на годината.

По повод назначаването на Орхан Исмаилов за зам.-министър тя обясни, че не е чула премиерът да има някакви възражения за това, а назначаването на зам. -министър става с подписа на премира.

Не виждам никакъв смисъл някой да бъде изтеглен за това, защото се казва Орхан, посочи Меглена Кунева и допълни, че според нея Исмаилов е с добри качества и има добри аргументи да бъде предложен за зам.-министър.

Когато си в един коалиционен кабинет, стоиш зад решенията му. Наша задача е да стоим стабилно като екип. Мястото, където се провеждат политическите борби е в парламента, колегите ни от Реформаторския блок са много активни", коментира Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови