200 на протест пред НС срещу модела КОЙ. И контрапротест от 10 души (снимки)

OFFNews 31 октомври 2014 в 19:38 2649 6

Снимка Сергей Антонов

Около 200 души се събраха тази вечер на протест срещу модела КОЙ пред сградата на Народното събрание в София.

Демонстрантите блокираха движението по бул. "Цар Освоботител". Те скандираха "Пеевски, Местан, Доган - в един казан", "Няма да платим" и "Ай сиктир".

Първоначално протестът бе насочен срещу вчерашното решение на временната бюджетна комисия в парламента, което щеше да задължи БНБ да оздрави КТБ. Днес обаче това решение беше отменено по време на дебатите в пленарна зала.

След това Facebook групата, която организираше демонстрацията, промени името си от "Моделът КОЙ отново се изплю в лицето на България! #няма да платим!" на "Днес доказахме, че гражданският натиск има значение! Няма да му е лесно на модела #КОЙ."

"Поздравления за всички българи - демократи с гражданско съзнание, които потвърдихте участие в протеста днес! Все пак ще се срещнем пред НС в 18:30 ч. Който желае да се видим и поговорим, нека заповяда. Бъдете винаги информирани и с будно съзнание", коментира един от организаторите на събитието, когато стана ясно, че точката отпада.

Така демонстрантите се събраха пред НС, за да изразят недоволството си от факта, че хората, предложили задължителното оздравяване на КТБ, все още са в парламента.

Пред парламента имаше и контрапротест, в който участваха около десетина вложители в КТБ. Те обясниха, че не искат банката да бъде затваряна и са на мнение, че всички влогове трябва да бъдат изплатени, а не само гарантираните, които са до 196 000 лв.

По време на демонстрациите нямаше напрежение и не се стигна до сблъсъци между двете групи граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови