Обявяват Черноморието ни за изключително място за туризъм

Созопол се побратимява с град Ретимно на остров Крит

OFFNews 23 октомври 2014 в 20:55 4070 9

Бранимир Ботев (вдясно) с Н. Пр. Талеб Рифай, генерален секретар на СОТ, и министъра на туризма на Гърция Олга Кефалояни.

Черноморието ще бъде обявено за "регион с изключителни условия" за предлагане на глобални туристически продукти.

Министрите на туризма от региона издействаха от Световната организация по туризъм да започне брандирането на крайбрежието на Черно море с най-добрата възможна марка в туристическия бизнес.

Огромният пробив за българския туризъм беше постигнат на срещата на министрите на туризма от страните членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) в Атина. В момента на ротационен принцип Гърция председателства Световната организация по туризъм, но на практика решението е най-изгодно за България, която има най-развит черноморски туризъм.

От българска страна на срещата присъства служебният зам.-министър на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. В нея участваха 17 държави и 4 международни организации, а форумът бе ръководен от Н. Пр. Талеб Рифай, генерален секретар на СОТ и от министърът на туризма на Гърция Олга Кефалояни.

Районът на Черно море е свързан с множество легенди и факти, станали знакови в историята - като Походът на аргонавтите, Пътят на римските императори, Пътят на коприната и др., припомни Бранимир Ботев в изказването си. Извън форума той е провел срещи с Н. Пр. Талеб Рифай и с директора на отдел "Европа" в СОТ Исабел Гараня. Талеб Рифай потвърди официално заявената готовност на Световната организация да подпомага България в изграждането на националния мастер-план за устойчиво и дългосрочно развитие на туризма като индустрия, в това число създаването и въвеждането на системата ЕСТИ за отчитане и управление на туристическите потоци и туристическата информация.

По време на срещите в Атина особено оживление са предизвикали познанията на зам.-министър Ботев за историята на остров Крит и Минойската цивилизация. Фамилията на министър Кефалояни произхожда от Ретимно на Крит – град, който Ботев е посещавал и който по историята и културата си е изключително близък със Созопол. Двамата са се разбрали да започне процедура за побратимяване на двата морски града, както и да се проучат възможностите им за взаимно промотиране на културно-историческото им наследство и туризма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6011

8

Ancora

30.01 2018 в 23:03

Винаги почиваме на Българското черноморие, защото е изключително и винаги резервираме хотели от www.bghoteli.eu

6011

7

Ancora

30.01 2018 в 23:02

Винаги почиваме на Българското черноморие, защото е изключително и винаги резервираме хотели от www.bghoteli.e

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика