Паркингът при Националния стадион става платен

Нели Чолашка 23 октомври 2014 в 09:52 12618 7

Снимка Сергей Антонов

Паркингът при Националния стадион "Васил Левски" става платен. Той ще влезе в Зелената зона за паркиране в София, където се плаща по 1 лв. за час престой.

Това предвижда новата Наредба за организация на движението в столицата, която ще гласуват днес съветниците от Столичния общински съвет (СОС).

Паркингът около Националния стадион е едно от последните места в центъра на София, където може да се паркира безплатно.

Новата наредба предвижда цяла София да стане Жълта зона за паркиране, но засега паркирането извън Синята и Зелената зони остава безплатно.

Предвидена е възможност за разширяване на платеното паркиране по предложения на районните кметове, общински съветници, граждани и фирми.

За паркирането вече ще може да следи и Общинска полиция, която ще има право и да налага глоби. Досега само служителите на МВР можеха да глобяват.

Новата наредба беше изготвена, след като старата беше атакувана в съда и част от нея беше отменена от Върховния административен съд (ВАС).

През есента на 2012 г. в София зоните за паркиране бяха разделени на Синя и Зелена с различни цени за час престой. За Синята, която обхваща идеалния център, се плащат 2 лв. на час, а за Зелената - разширеният център, по 1 лв. на час.

Увеличи се с един час и времето, за което важат зоните - от 8.00 до 19.00 ч.

Живеещите в центъра пък закупуват годишни стикери, за да паркират безплатно пред дома си. Право на стикер досега имаха живеещите по настоящ адрес

След гласуването на новата наредба живеещите по настоящ адрес в зоните за платено паркиране също ще имат право на винетка.

Годишната винетката за платено паркиране в синя зона е 150 лв., а в зелена зона – 100 лв.

С промените ще се даде възможност и за безплатно паркиране до 10 минути в Синя и Зелена зона около детски градини и училища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews