Български доктор вдигна на крака парализиран мъж след уникална операция

Offnews 21 октомври 2014 в 08:17 14417 8

Снимка Би Би Си

Дарек Фидика след операцията

Българският доктор Павел Табаков успя да вдигне на крака 40-годишен мъж с парализа от кръста надолу след уникална операция, водена от българина, полски и британски медицински екипи, пише "Би Би Си".

Излекуваният поляк Дарек Фидика е пострадал при нападение с нож преди четири години. След нанесените му травми е бил парализиран и прикован към инвалидна количка.

Полските хирурзи начело с д-р Табаков са използвали нервни клетки от носа на Дарек, имплантирани в унищожената тъкан в гръбнака на мъжа, който сега се възстановява.

Според британската медия Дарек Фидика е първият човек, който прохожда след подобна операция и така дава надежда на милиони по целия свят.

Полските хирурзи твърдят, че след процеса на възстановяване Дарек ще може отново да се върне към нормалния си живот, да ходи и дори да кара кола.

Пред Би Би Си д-р Табаков коментира, че е невероятно как нещо, което се е смятало за невъзможно като възстановяването след подобна травма, е вече реалност. 

Професор Геоф Райсман, ръководител на британския медицински екип, каза пред Би Би Си, че това постижение е по-велико от стъпването на Луната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови