Внезапни проверки в три помощни училища в София

OFFNews 20 октомври 2014 в 22:05 3623 0

Внезапни проверки в три помощни училища в София са направили експерти от Министерството на образованието и науката след сигнала за сексуално насилие над 13-годишната Ана-Мария в 4-то помощно училище в столицата.

Целта на проверките е да се установи каква е организацията за прилагането на механизма за работа с деца, жертви или в риск от насилие, както и за реагиране при кризисни ситуации, които са част от Споразумението за сътрудничество от 2010 г. между различни министерства и организации, обясниха от МОН.

Проверката е установила, че организацията на работата в помощните училища е добра и има добра комуникация с децата и родителите, посочиха от министерството.

В същото време обаче експертите са установили, че не са приложени нито процедурите по механизма за деца в риск, нито по механизма за противодействие на училищния тормоз между децата в училището.

Резултатите от проверката ще бъдат предадени на Регионалния инспекторат по образованието в София, като ще бъдат включени и предписания, които директорите задължително трябва да изпълнят.

В същото време от министерството обясниха, че ще започнат и практическо обучение на директорите на специални училища за запознаването им с механизмите за защита на деца в риск и за реагиране при кризисни ситуации.

При внезапна проверка в 4-то ПУ в София образователният министър Румяна Коларова е видяла пропуски в организацията, а обясненията на учителите по случая с 13-годишната Ана-Мария били доста противоречиви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!