Нападението над Доган излезе на НСО 14 хил. лв.

Юлиан Христов 20 септември 2014 в 14:15 5042 4

Октай Енимехмедов
На 26 февруари 2014 г. Октай Енимехмедов получи 3 години и 6 месеца затвор заради нападението. Повече от година, след като беше зверски пребит от делегати на ДПС, прокуратурата все още търси кои са биячите.

14 385.51 лв. струва на Националната служба за охрана (НСО) нападението над Ахмед Доган на 19 януари 2013 г. по време на националната конференция на ДПС в НДК.

НСО е изплатила въпросната сума на полк. Георги Райков, който беше уволнен от предходния началник на службата Тодор Коджейков заради допуснати слабости в охраната, показва справка, изготвена от службата за OFFNews. След като осъди службата полк. Райков е възстановен на работа. Като резултат НСО била задължена да плати на гарда разноските по делото – 1250 лв., както и обезщетение по закона за отбраната, което се равнява на 13 135.51 лв. Парите представляват месечното възнаграждение на уволнения гард за времето, през което е останал без работа.

По време на инцидента Райков отговаряше за авангарда - хората, които охранявали подстъпите към залата в НДК, където се проведе партийният конгрес. Райков беше и първият гард, който обезвреди Октай Енимехмедов и се опита да го опази от побоя, който делегатите от ДПС му нанесоха.

Заедно с Райков, заради инцидента дисциплинарни наказания получиха и други шестима служители.

След уволнението му, пред медиите Райков обясни, че е предложил на началника на НСО конкретни мерки за охрана на мероприятието на ДПС. Това обаче било неглижирано от ръководството на службата. В резултат пред залата не бяха доставени скенери и рамки, които засичат метални предмети. Това позволи на Октай Енимехмедов да мине безпрепятствено през охраната с пистолет под сакото и делегатска карта от младежки конгрес на ДПС.

Вътрешна проверка на службата след атентата срещу Доган показа, че броят на охранителите на конференцията е бил достатъчен, но началникът по охраната на мероприятието е разположил по неправилен начин хората. Освен това е бил неосигурен и подходът към трибуната, от който Октай Енимехмедов се качи при Доган. Служителите били оставени на дистанция, което не им е позволило да неутрализират атаката. Според тогавашния шеф на НСО хората от авангарда не трябва да допускат, когото и да било да минава през охраняваните подстъпи, а ако това се случи, незабавно трябва да информират останалите си колеги. Според него обаче действията на служителите след неутрализирането на нападателя са били адекватни.

На 26 февруари 2014 г. Октай Енимехмедов получи 3 години и 6 месеца затвор заради нападението. Той беше признат за виновен по обвинението за закана за убийство, но беше оправдан по второто обвинение - за опит за убийство. 

Към момента прокуратурата все още не е повдигнала обвинения срещу делегатите от ДПС, които пребиха Октай след нападението. Оправданието на държавното обвинение е, че повече от година след инцидента нападателите не могат да бъдат идентифицирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови