Микеланджело в София (снимки)

ОFFNews 18 септември 2014 в 14:03 82207 0

Микеланджело Буонароти, нарисуван от Джулиано Буджардини.

Снимка OFFNews

Микеланджело Буонароти, нарисуван от Джулиано Буджардини.

В Националната художествена галерия (НХГ) бе показана пред журналисти изложбата на великия италиански художник, скулптор и архитект Микеланджело Буонароти.

Четирите оригинала на италианеца се намират в една от стаите на втория етаж на зданието, като от галерията предупредиха, че по едно и също време да разглеждат вътре ще се допускат до 25 души, тъй като размерите на залата не позволяват повече.

Показаните в София творби са етюд на фигури в движение, етюд "Възкръсналият Христос" и етюд на портик.

Те пристигат у нас направо от къщата-музей "Каза Буонароти" във Флоренция за отбелязване на 450 години от смъртта на художника, които се навършиха на 18 февруари 2014 г.

На големи табла в НХГ ще бъдат показани и откъси от трактати на Микеланджело. По време на изложбата, между 18-и септември и 15-и декември, в изложбената зала ще звучи ренесансова музика.

Специално за изложбата на ренесансовия творец от НХГ са закупили най-нов вид лампи с щадяща скиците "студена светлина", които осветяват произведенията по начин, каращ ги сякаш да излъчват вътрешна светлина.

"Възкръсналият Христос".
 
От музея тематично са поместили и оригинал на ръкописа на произведението на Пенчо Славейков "Микеланджело".

Официалното откриване на експозицията ще бъде днес в 18:30 часа, а на следващия ден - 19.09, от 11:00 часа в Националната художествена галерия ще се проведе научна конференция на тема: „Лицето на Микеланджело“, която ще се води от куратора на изложбата д-р Джузепина Раджониери, специалист по изкуството на Микеланджело, посветена на творбите на артиста в жанра на портрета.


Етюд на портик.

Микеланджело ди Лудовико Буонароти Симони, известен още само като Микеланджело, е италиански ренесансов скулптор, художник, поет и архитект, представител на Флорентинската школа.

Смятан е за един от тримата титани на Ренесансовото изкуство - заедно с Леонардо да Винчи и Рафаело.

Творчеството на Микеланджело се отличава с патос и непрекъснато търсене на идеала за красота като отражение на идеалите на епохата за физическа и духовна мощ и трагизъм. То оказва силно влияние върху Тициан и венецианската живопис и се смята за основа на стила маниеризъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови