170 000 лева попречиха на коалицията между РБ и Зелените

Николаос Цитиридис, Владимир Йончев 27 август 2014 в 16:08 9022 34

Финансов въпрос е провалил коалицията между Реформаторския блок и Зелените, за която двете формации преговаряха вчера.

Двете страни са се разбрали по принципните въпроси за петте условия, които Зелените определиха като демаркационна линия, за да влязат в блока. По 2 от тях има пълно съгласие, за другите 3 е намерена формулировка, която удовлетворява и двете страни.

В разговорите от страна на РБ са участвали главният секретар на СДС Филип Кирев, Веселин Пенев от НПСД, а по-късно се е присъединил Гроздан Караджов от Гражданския съвет.

От страна на Зелените делегацията е била от трима души, начело със съпредседателя Борислав Сандов.

Проблемът е дошъл, когато е станало дума, че с присъединяването си към РБ Зелените трябва да подпишат същото коалиционно споразумение, каквото са подписвали ДСБ, ДБГ, СДС, НПСД и БЗНС. В него се описват финансовите ангажименти, които всяка партия поема за финансирането на блока, предизборната кампания и разпределението на субсидията след изборите.

По груби сметки това означава Зелените да внесат 100 000 лева в касата на блока и отделно от това да осигурят за кампанията на техните кандидати 70 000 за избираемо място и 25 000 за водач на листа в район без шанс за депутат.

От своя страна Зелените са отговорили, че досега с кампании на стойност по-малко от 20 000 лева са събирали около 27 000 гласа и ако имат 170 000 лева спокойно могат да направят успешна самостоятелна кампания, но ги нямат.
Зелените са направили сметка, че тези 27 000 техни гласа биха донесли 2 депутата в коалицията, а от РБ са им предложили само второ място в софийска листа и първо в неизбираема. Разминаване е имало и при сметките колко от субсидията да се отчислява към Зелените. Пресмятайки 27 000 гласа по 10,80 лв. на глас, те са твърдели, че техния принос ще е около 270 000 лв. годишно, а РБ е бил склонен да даде не повече от 55 000 лв. годишно.

Вчерашният разговор е свършил с категоричната позиция, че Зелените не могат да намерят 170 000 лв., а и да могат нямат намерение да правят такава сделка. Въпреки това вратите за преговори не са били затръшнати окончателно и дори РБ пусна пресъобщение, че преговорите продължават. Късно вечерта обаче информацията за финансовите въпроси излиза наяве и минира преговорите. Днес сутринта "Зелените" пуснаха декларация, че отиват сами на изборите.

Ето интервюта по случая с:

Борислав Сандов

Гроздан Караджов

Радан Кънев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!