София и Стара Загора сред финалистите в престижния конкурс на Блумбърг

OFFNews 23 април 2014 в 10:50 6477 3

София
София

Два български града - София и Стара Загора - са сред финалистите в престижния годишен конкурс за иновативни благоустройствени идеи, субсидиран от фондацията на бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг.

Победителят в конкурса "Предизвикателството на кмета" ще получи финансиране от 5 млн. евро за осъществяване на идеята си, а четири града подгласници ще бъдат наградени с по 1 милион евро.

21 града финалисти са избрани сред общо 155 участници. Градовете победители ще бъдат обявени през есента на тази година. Ще бъдат поощрени творчески и находчиви хрумвания, които могат да бъдат последвани и да оставят трайна следа сред местните общности.

Всички финалисти са предложили разрешения за едно от най-сериозните проблеми в европейските градове: младежка безработица, застаряване на населението, гражданска ангажираност, икономическо развитие, околна среда и енергийни проблеми, обществено здраве и безопасност, насърчаване на ефективното управление.

Това е първото участие на София в конкурса. За да избере идея, която да номинира, Столичната община проведе предварителен конкурс, спечелен от формацията улични артисти "Дистрактив криейшън"с проект за трансформиране на занемарени външни пространства в зони с художествена стойност и ангажиране на гражданите в процеса с помощта на пътуващ автобус-работилница..

Идеята, с която кандидатства Стара Загора, е за задържане на младежите и спирането на "изтичане на мозъци". Целта е да се създадат награди и стимули за млади учени, технолози и математици, които да останат да практикуват в града след дипломирането си. За целта техните бизнес идеи ще бъдат финансирани с до 70% от началната инвестиция.

Сред останалите градове финалисти са Амстердам, Атина, Барселона, Бърно, Варшава, Йорк, Хага и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!