Трима българи тръгват с яхта около света

OFFNews 22 април 2014 в 17:47 2332 5

"Идеята e трима души, на обща възраст 210 години, да направим нещо, което не е правено отдавна". Така един от членовете на българския екипаж "Тримата мускетари" коментира плановете на групата за околосветско пътешествие с яхта, предаде БНР. 

Тримата българи планират околосветски воаяж с цел да популяризират България. Кръстили са групата си "Тримата мускетари", защото и тримата са с мустаци. Първоначално идеята хрумнала на Павел Дойчев, но в последствие с реализацията ѝ са се ангажирали близо 10 души, сподели Дойчев за Българското национално радио. 

"Идеята е първо трима души, на обща възраст 210 години, да направим нещо, което не е правено отдавна. Второ, да не се направи с цел лично обогатяване или с цел да се докаже на някой нещо. Всички трудности, свързани с плаването по океаните, са безспорни, знаете, но ние не искаме това да е важното. Нашата основна цел е много вдъхновяваща", каза мореплавателят.

Целта е, където отиваме, не да направим най-бързото преплаване, а може би най-бавното, да представим България по света, включително и в най-отдалечените краища на планетата, като организираме срещи и с българските общности, и с местни хора, и с туристи случайни. Промоцията ще се осъществява с мултимедийна и аудиотехника с изпълнение на материали за българската култура, археология, фолклор, изкуство, природа и всички аспекти на духовното ни наследство. Предвидили сме също онлайн излъчвания за плаването, също така искаме да имаме и радиовръзка, тъй като онлайн невинаги е възможно." 

Засега са планирани срещи с български общности на 24 места по света. Очаква се пътуването да продължи около година и половина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови