Турция ще приема обратно мигрантите от ЕС срещу 6 млрд. евро

OFFNews 08 март 2016 в 07:34 5074 9

Турция ще приема обратно нелегалните мигранти, тръгнали от нейна територия към Европа. За това се споразумяха Анкара и ЕС след 12 часа тежки преговори. 

Турция ще получи от Европейския съюз 6 милиарда евро, вместо първоначалните три. Сумата трябва да бъде изплатена до 2018 година, а споразумението се очаква да бъде финализирано на редовен Европейски съвет в края на следващата седмица.
Според договореното сега за всеки нелегален мигрант, който Европа върне, ще трябва да приема по един сириец от лагерите в Турция. Целта е да бъдат обезсърчени тези, които плащат на трафиканти, и успокоени легално пребиваващите в лагери сирийци. 

На Гърция пък ще бъдат предоставени 700 млн. евро.

Давутоглу: Турските граждани ще пътуват без визи до ЕС след края на юни

Споразумението между Турция и ЕС за пресичане на мигрантските потоци предвижда и турските граждани да пътуват без визи в страните от Европейския съюз след края на юни, съобщи турският премиер Ахмет Давутоглу след срещата си с европейските лидери в Брюксел.

"Договорихме се да ускорим процеса на визова либерализация, но в никакъв случай не в ущърб на фундаменталните принципи на Евросъюза", каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Президентът на Франция Франсоа Оланд уточни, че за отмяната на визите между Турция и ЕС Анкара трябва да изпълни 72 изисквания.

Бойко Борисов: Много тежки преговори

„Голяма част от това, което се надявахме да стане, стана – намерихме компромис между европейските държави и Турция. Много са недоволните, нищо по-добро към момента не може да се направи“, коментира премиерът Бойко Борисов след края на срещата, цитиран от бТВ.

Поставихме изискване и към нас да се отпуснат пари, тъй като полагаме огромни грижи и демонстрираме как се пази шенгенска граница. Всички колеги отчетоха, че България в момента е еталон в тази област, посочи Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!