Русия не приема българския отказ от „Бургас – Александруполис“

OFFNews 19 февруари 2014 в 18:13 10333 8

Нефтопровод

Година след като България се оттегли от проекта за петролопровод „Бургас-Александруполис" с решение на парламента, Русия поставя отново на дневен ред проекта за тръбата. Това обяви руският енергиен министър Александър Новак пред ИТАР-ТАСС – строежът на нефтопровода ще бъде обсъден на насрочено за 7 и 8 април заседание на руско-българската междуправителствена комисия.

Според руската страна "въпреки заявлението на българската страна за излизане от проекта, споразумението от 2007 година между руското, българското и гръцкото правителство продължава да действа" (то бе денонсирано от българския парламент през март 2013 г.).

"Преждевременно е да говорим за приключване на проекта, тъй като споразумението не предвижда едностранно излизане. На 7 и 8 април ще има заседание на междуправителствената комисия, която председателствам. Този въпрос ще бъде повдигнат на него", каза руският министър. Той се позова на Виенската конвенция за правото на международните договори от 1969 година, която предвижда определени условия за излизане от международно споразумение - според клаузите на съответния договор или по всяко време, но при съгласие на всички страни.

"Към момента няма постигнато взаимно съгласие. Не бива да се заявява, че проектът завинаги е останал в историята. Той е замразен, тъй като една от страните сега не показва желание да участва в изпълнението му", смята Новак. По думите му от проекта са заинтересовани и руските доставчици, и европейските купувачи, а общо вложените от трите страни инвестиции са 20 млн. евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!