Служителка в агенцията за подслушване търгувала с държавна тайна срещу абонамент

Юлиан Христов 18 февруари 2014 в 11:29 12724 13

При специализирана операция на ДАНС, Софийската градска прокуратура и агенцията за подслушвания - ДАТО, е задържана служителка, която търгувала с информация за това дали определени лица са подслушвани. 

Антоанета Първанова е служител в системата от 2010 година, а от миналата година е в Държавната агенция за технически операции (ДАТО). Срещу месечен абонамент от 500 до 3000 лв. тя е правила справки за това дали определени телефони се подслушват, а също така и основанията, на които е поискано прилагането на СРС, което по същество представлява класифицирана информация.  

Зетят на Първанова бил свързващото звено между нея и "абонатите". Той е направил пълни самопризнания. В операцията вчера са задържани общо четирима души, като двама от тях са ползвали услугите на служителката. 

Като служител в ДАТО Първанова имала достъп до информационната система на агенцията, но е правила нерегламентирани влизания, с които проверявала дали определено лице се подслушва. 

"Такива правомощия не са ѝ били вменени", обясни градският прокурор на София Христо Динев на брифинг. Служебните задължения на служителката били да преглежда исканията за прилагане на СРС и това дали те разполагат с всички "атрибути", които правят едно искане законно, след което е въвеждала данните в регистър и е отпечатвала контролен талон, който дава зелена светлина за стартиране на подслушването.

Шефът на ДАТО Цветан Китов обясни, че има внедрена система за сигурност, която засякла нерегламентираните влизания на Първанова. Тъй като системата работила ефективно от октомври обаче, били засечени влизания на служителката от 5 ноември до 27 декември 2013 година.

Засега не е ясно колко пъти тя се е възползвала от възможността за достъп до системата и колко лица са облагодетелствани от услугите ѝ. 

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обясни, че контингента от "клиенти" са от "по-високо социално ниво", но сред тях засега няма засечени политици.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!