TTIP: За или против? (дебат на живо)

OFFNews 30 март 2015 в 09:53 9763 17

Днес от 10:00 ч. в Дома на Европа в София ще се проведе публичен дебат „Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС (TTIP): За или Против?

Дебатът е организиран от евродепутата от Реформаторски блок Светослав Малинов в официално партньорство с Информационното бюро на Европейския парламент за България и цели да представи всички аргументи свързани с приемането на споразумението за свободна търговия между Съединените американски щати и Европейския съюз.

Панелисти ще бъдат Десислава Николова /Институт за пазарна икономика/, Кирил Петков /предприемач и съосновател на MoveBG/, както и Георг Тупарев /ПП „Зелените“/.

Дебатът ще се модерира от Светослав Малинов.

През юли 2013 г. Европейската комисия започна преговори за сключване на споразумение между ЕС и САЩ за трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), което би създало най-голямата зона за свободна търговия в света.

Европейският парламент следи внимателно хода на преговорите, тъй като в крайна сметка ще трябва да даде одобрението си, за да влезе договорът в сила. Около споразумението има високи очаквания, но и много тревоги, и затова Парламентът настоява за прозрачност на процеса.

През последните месеци и седмици Европейският парламент работи по подготовката на позицията си относно търговското споразумение между ЕС и САЩ. По темата ще дадат становища 14 парламентарни комисии, преди комисията по международна търговия да обобщи мненията и да внесе предложение за гласуване в пленарна зала.

Същевременно и в общественото пространство се разразиха интензивни дискусии по темата за трансатлантическото партньорство. Настоящият публичен дебат, организиран от члена на ЕП Светослав Малинов цели да представи различни позиции, свързани с приемането на споразумението. Своето мнение ще имат възможност да изразят представители на бизнеса в България, екологични и неправителствени организации, икономисти, както и заинтересувани граждани.

OFFNews ще проследи дебата на живо чрез онлайн стрийм:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!