Aгент на ДС ще се бори със задкулисието в администрацията на Външно

Симона Костадинова 05 март 2015 в 16:15 4830 4

Снимка OFFNews

Светлозар Панов по време на днешната пресконференция

Бившият посланик на България в Етиопия Светлозар Панов - агент и секретен сътрудник на бившата Държавна сигурност - е ръководител на проект за подобряване на ефективността и оптимизиране на администрацията на Министерството на външните работи (МВнР).

Това стана ясно по време на пресконференция посветена на проекта, който ще продължи до 31 август и има за цел да даде на ръководството на МВнР препоръки за промени в администрацията на ведомството.

По думите на Панов неговата основна цел е да даде предложения на как да бъдат прекратени задкулисните практики и субективните зависимости в администрацията на МВнР. Той обясни, че му било предложено да оглави изпълнението на проекта.

Панов беше кандидат за евродепутат от ГЕРБ през 2007 г., но беше изваден от листата именно заради разкритието, че е бил агент на ДС. Той е сътрудничил на Първо главно и Второ главно управление на ДС с псевдонимите Морис и Свежин. Той има картонче, има и документи за получавано заплащане. Делото му обаче е било унищожено. Тогава Панов беше категоричен, че твърденията за принадлежността му към ДС "са силно преувеличени" и не знае какво точно означават картончетата.

Проектът, на който Панов е ръководител, се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, като се съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и е на обща стойност 145 833,45 лв.

По предложенията ще работят външни експерти, които ще наблюдава и оценява работата на ведомството. Панов заедно с още няколко негови колеги от МВнР ще помагат на тези експерти.

За анализа ще бъде обявена обществена поръчка за български и чуждестранни фирми.

Служителите на МВнР, които ще участват в проекта, ще се стремят спечелилата фирма да получи "действителен дисекционен поглед" върху състоянието на законодателната база и практическата дейност на МВнР. Освен това той ще помага при подготовката на препоръките, които фирмата ще даде накрая.

"Мисля, че с този акт сегашното ръководство на МВнР демонстрира един отворен подход към обществото, една готовност да се даде добра възможност на хората да видят отвън какво става вътре във външно министерство", каза Панов пред OFFNews.

Той обясни още, че външният министър и неговите заместници не са длъжни да изпълнят препоръките, но "всеки разумен индивид би трябвало да се вслуша, защото поеме половината от нещата да са нерелевантни, но другата- да са".

"За нас, като служители, надеждата е, че някои от кривиците могат да бъдат изправени и да допринесат за по- високата мотивация на служителите при изпълнение на техните задачи", добави той.

Той обеща пълна прозрачност на проекта, като обясни че вече има и конкретни идеи как сегашната ситуация във ведомството може да се подобри- да се създадат норми, които да определят назначаването в дипломатическата служба и развитието на кадрите.

Той призна, че в МВнР има хора, които са против новия проект, но това било защото "българският народ и шопът смятат: "Он че ми каже на мене", мислят че всичко, което извършват е безгрешно".

В момента Светлозар Панов е посланик със специални поръчения. Освен посланик в Етиопия той е бил и на задгранични мисии в Италия и САЩ. Един мандат е бил посланик на България в Будапеща и Любляна. Автор е и на няколко романа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!