"Южен поток" е блъф, руснаците си купуват агентура в България

С руснаците всякакъв бизнес е проблем, твърди Васил Филипов

OFFNews 19 април 2015 в 23:23 7541 24

Васил Филипов

В България има хора, които продават държавата си. Ние плащаме най-скъпия газ - създават се фондове, с които руската страна създава най-различни мероприятия, поводи за контакти, за преговори, за договори и така се купуват кадри за влияние. Това е стилът на работа на руската страна: да заинтересува определени високопоставени кадри, подкупвайки ги да работят срещу България.

Това заяви пред Нова телевизия Васил Филипов, изпълнителен директор на "Булгаргаз" в периода 1997-1998 г.

Раздавани са рушвети за "Южен поток". Купува се земя, някъде по горски поляни във Варненско, по 1500 лева квадратният метър. Държавна земя, която иначе струва 50 стотинки или левче. И се купува от парите, дадени от нашата държава като уставен капитал в "Южен поток България", твърди Филипов.

От 150 милиона по-голямата част са откраднати. Това е просто една покупка, не се закрива проектът, каза бившият шеф на "Булгаргаз".

Руснаците никога не са мислили, че "Южен поток" ще стане, това е блъф и лъжа, категоричен е той.

С руснаците всякакъв бизнес е проблем. Руснаците не гонят само една инвестиция и не целят да постигнат само един ефект. От всеки изстрел те гледат по няколко жертви "да пожънат". Когато дават някакви пари, те създават капани. След това изпадаш в зависимост и оставаш вече на тяхно разположение да те изнудват. Ако не слушаш - да ти напомнят, че могат да ти сторят зло. И евентуално да те фалират, и прочее, и прочее.  В България руснаците имат много голяма агентура, твърди Васил Филипов.

През 1996 г. Нинов, тогавашният началник на архива на Първо главно, на НРС, занесе досиетата в Москва. И вместо да се върне след една седмица, стоя 4 месеца, докато обработят всичко. Много досиета занесоха в Москва. И след години Нинов нещо го самоубиха, каза бившият шеф на "Булгаргаз".

Луканов беше ненужен на партията си, тръгна да овладява газовия бизнес и "Мултигруп" го отстрани, твърди още Филипов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!