„Чантаджиите победиха реформата в МВР“

OFFNews 04 март 2015 в 18:48 12075 2

Минчо Спасов

С оставката на Веселин Вучков като министър на вътрешните работи чантаджиите победиха реформата в МВР. Това заяви бившият председател на вътрешната комисия в парламента Минчо Спасов пред bTV.

„Той доказа, че МВР се е превърнало в уютно местенце за шуробаджанашки назначения”, отбеляза Спасов. 

Оставката на Вучков обаче не застрашава кабинета. Мнозинството не е крехко – ДПС винаги е налице. Застрашена е само реформата в МВР, посочи той.

Очевидно е, че Борисов не иска да уволни главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев, защото има договорка с ДПС, която изпълнява, допълни Спасов.

Лазаров и Писанчев бяха назначени от Цветлин Йовчев и от библиотекарския институт, зад който стои ДПС. Затова Борисов не иска да се разделя с тях – не защото го държат с нещо, а защото има договорка с ДПС, коментира журналистът Йово Николов.

ДПС показа какво може с ратифицирането на дълга, категоричен е той.

Моделът „Кой“ - Пеевски и ДПС, управляват сектора за национална сигурност и на ДПС им е много важно това, защото се обогатяват с нарушаването на закона, подчерта Николов.

По думите му за да има реформа, трябва да се сменят хората. Това е разликата между Вучков и Борисов. „Вучков вижда, че не може да си свърши работата с тези хора, си подава оставката. За какво да стои – за да го вижда мама по телевизията?“, каза Николов.

Едва 1,3% от бюджета на МВР в размер на 1,1 млрд. лева отива за оперативна дейност. 5% от средствата отиват за издръжка, а по-голямата част от бюджета на министерството отива за заплати.

Обсъждането на подадената оставка по време на заседанието на Министерския съвет показва, че това не е първият разговор по темата. Интересно е обаче и как депутатите ще гласуват оставката на Вучков. В момента в партиите вече текат пазарлъци по този въпрос, коментира още Минчо Спасов.

По думите му е интересно и как ще гласува Вучков като депутат – дали ще работи с ГЕРБ, или ще работи за реформа в МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!