Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Централа продавала ток 189 дни, без да я има на картата

OFFNews 01 април 2015 в 18:33 4937 9

Комисията, която е специално създадена, за да провери състоянието на икономиката, установи редица притеснителни неща. Това заяви пред bTV депутатът от БСП Таско Ерменков, който е член на комисията.

Такъв пример е централа, която е въведена в експлоатация през август 2014 г., а има данни, че е продала електроенергия на енергоразпределително дружество още през януари миналата година. Т.е. тя е продавала електроенергия 189 дни, без да я има на картата, подчерта Ерменков.

По думите му единственият начин да се стигне до отнемане на лиценза на ЕРП-тата е да се правят проверки, които да констатират нарушения.

Ерменков коментира и прекратяването на споразумението с „Уетсингхаус“ за строежа на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“, след като компанията не се е съгласила да поеме 49% от разходите по строежа на блока.

БСП подписа споразумение за намерение за строеж на 7 блок, след като се изясни каква е финансовата рамка и след като бъде потвърдено от следващото правителство. „Уестингхаус“ имаше интерес да построи 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Ние също имахме интерес той да бъде построен, за да замести 5 и 6 блок, когато излязат от експлоатация, обясни Ерменков.

По повод думите на премиера Бойко Борисов, който посочи по-рано днес, че предишното правителство му е създало много ядове, защото не е било нужно да се подписва с условието да бъде утвърдено от следващ кабинет, Ерменков посочи: „Като сме му създали толкова ядове, защо стана премиер, а не се занимава с нещо по-спокойно“.

Той допълни, че от БСП биха могли да го нарекат „убиец на големи енергийни проекти“.

Ерменков подчерта, че правителството в момента работи по продължаването на експлоатацията на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“.

След 2030 г. обаче може да се наложи да кажем „довиждане“ на ядрената енергетика или да внасяме електроенергия, ако не се построи 7 блок АЕЦ, подчерта депутатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews