ЦИК предупреди студентите да не си правят селфи с бюлетината

OFFNews 01 октомври 2014 в 16:00 7501 7

Говорителите на Централната избирателна комисия (ЦИК) предупредиха младите избиратели, че селфита в стаичката за гласуване са забранени и ще доведат до анулиране на вота им.

Говорителите Александър Андреев и Камелия Нейкова бяха на разяснителна кампания пред студенти от Минно-геоложкия университет в София. 

„Една тенденция, която в последно време се появи, а именно селфито. В много случаи хората желаят да се заснемат как гласуват в изборното помещение или в кабината за гласуване.

Това е недопустимо, тъй като по силата на изборния кодекс използването на фотоапарат, всякаква заснемаща техника, телефони, и снимането на вота се третира като показване на вота, т.е. нарушение на тайната на гласуването. Тези бюлетини ще бъдат унищожени”, обяви пред младежите Андреев.

Не става въпрос за масова практика на предишни избори, а за мода сред младите и превенция, обясни за OFFNews Андреев.

На въпрос как секционните избирателни комисии могат да хванат хора, които си правят селфита или снимат само бюлетината той отговори "Ако ги хванат".

Александър Андреев не можа по памет да каже имало ли е и колко случая на анулирани бюлетини заради заснемане на изборите за Европейски парламент на 25 май тази година.

"Нямаме много сигнали за изполване на телефони в избирателните секции. Казаното на студентите е в рамките на стандартните указания към хората да спазват правилата при провеждане на изборите", коментира Цветазор Томов, говорител на ЦИК.

По думите му няма как секционните комисии да нарушават правата на хората и да ги обискират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!