Христо Иванов: Изборът на шеф на ВКС е десетчасов филм с предизвестен край

ОFFNews 30 януари 2015 в 11:17 4401 5

Христо Иванов

„Ако мога да се изразя малко метафорично – да присъствам на десетчасови филми с предизвестен край не е нещо, в което виждам особен смисъл”.

Така правосъдният министър Христо Иванов коментира пред БНР вчерашното заседание на ВСС, на което Лозан Панов беше избран за председател на ВКС.

"Аз не мога да се отърва от усещането, че ВСС в този избор решаваше друга задача - не кой е най-добрият в момента да заеме поста председател на ВКС и да стане лице на съдебната система. Задачата, която решаваше ВСС, като че ли беше първо как да не избере кандидата на – както г-жа Итова ги беше нарекла – „революционното мнозинство“. Това като че ли от самото начало, още от предишната процедура беше водеща мотивация", каза Иванов.

Правосъдният министър подчерта, че според него това, което ВСС е направил вчера е грешната задача и въпреки несъмнените качества на двамата кандидати, който и да се беше оказал избран, щеше да получи едно доста трудно начало на работата си.

"И неслучайно, доколкото разбирам, г-н Панов се е почувствал още самата вечер след избора си принуден да направи крачка встрани от тези, които са му приложили някои реплики”, каза още Иванов.

Министърът подчерта, че коментира единствено начина, по който ВСС е подходил към процедурата, а не качествата на Лозан Панов, каквито със сигурност има. Той поздрави Панов за избора му и допълни, че трябва да му предстои много по-трудна задача – да стане „обединител на съдиите”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови