Хампарцумян: Политиците не могат да искат оставката на Искров

Ивайло Анев 30 януари 2015 в 12:19 2110 6

Председателят на Асоциацията на банките в България (АББ) Левон Хампарцумян

Иван Искров сам трябва да реши дали да подаде оставка. Политиците не могат със сила да искат отстраняването му. 

Това заяви пред bTV председателят на Асоциацията на банките в България (АББ) Левон Хампарцумян.

Вчера от Реформаторският блок настояха за оставки на управителя на БНБ Иван Искров и шефа на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев. Причината за това е, че според тях Искров и Мавродиев са превърнали институциите във фактори на нестабилност за финансовата система, вместо да градят доверие.

"Ако те натиснат гуверньора на БНБ да си подаде оставката, той ще получи институционална защита от Европейската централна банка", заяви Хампарцумян.

По думите на Хампарцумян най-виновни за кризата в КТБ и схемата, която се разигра, са Цветан Василев и директорите му.

"Най-важният въпрос е дали ще разберем какво е станало с КТБ и какво ще правим оттук-нататък, за да не се получи подобна конфигурация с политици, банка и корумпирани хора", допълни той.

"Гледайте оттук нататък къде ще отидат активите на КТБ - дали ще се върнат във фонда за застраховка на финансите. Съдейки по това къде ще намерите активите, може да си правим изводи за причинно-следствените връзки за фалита на КТБ", поясни Хампарцумян

Той заяви още, че не е наясно с всички причинно-следствени връзки в ликвидираната банка.

"Подозираме някои неща, но доказателствата трябва да се дадат от БНБ, КФН и т.н. Искров може да е подозирал някакви работи, но се е изумил от мащаба на това, което се случва", допълни той.

Според Хампарцумян реформи у нас ще се случат, ако има натиск от хората. „Ако медиите, профсъюзите и прочие скачат срещу реформите, такива няма да има”, смята Хампарцумян. По думите му това шарено правителство ще взима относително трудно решенията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!