"Текстовете от споразумението са тайна, защото хората умират"

Министърът отговори на удара на социалистите и заплаши с прокурор депутата от БСП Чавдар Георгиев разгласил фактите по документа

Ива Оприкова 29 май 2015 в 11:58 4614 1

Снимка БГНЕС

Споразумението с Международния наказателен съд, ратифицирано на закрито заседание, което стана повод БСП да поиска оставката  на правосъдния министър Христо Иванов е на път да се превърне в съдебна сага.

Министърът отговори на удара на социалистите и заплаши с прокурор депутата от БСП Чавдар Георгиев разгласил фактите по документа. 

"Споразумението е класифицирана информация. Привличането на внимание към тази тема е безотговорно. Поискал съм среща с БСП, за да може да им отговоря на притесненията и да ги изчистим недоразуменията", коментира в кулоарите вчерашния скандал Иванов.

Документът е с гриф "Служебно ползване" и е засекретен от МС. 

Правосъдният министър посочи, че от вчерашното споразумение не произтичат никакви конкретни финансови ангажименти на страната да се покриват разходите.

"Текстовете от споразумението са тайна, защото хората умират", обяви патетично правосъдният министър и допълни, че тайната се фокусира върху факта, че една страна е подписала подобно споразумение и нищо повече.

Общо 14 страни са положили подпис и имат ратифицирано споразумение с Международния наказателен съд, но никой не коментирал фактите и дори не е известно за това.

"Първата защита за тези лица е да не знаят къде да започнат да ги търсят тези свидетели", посочи Иванов и допълни, че хората които търсят подобни свидетели са опасни. Ако благодарение на БСП не го ратифицираме по търсачките в интернет България ще излезе на първо място и вече сме потенциална жертва", поясни правосъдният министър.

Вчера ратификацията на споразумението бе гласувано на първо четене на закрито заседание. То се отнася се релокация на защитените свидетели. От БСП поискаха оставката на правосъдния министър, с мотивите че в секретната секция на Народното събрание може да се прочете не самото споразумение, а преразказан негов вариант. Социалистите поискаха второто гласуване да се проведе на открито заседание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови