Татяна Дончева: Орешарски нямаше да е премиер, ако Цветан Василев не беше съгласен

OFFNews 19 септември 2014 в 11:55 17582 1

Татяна Дончева и Пламен Орешарски

Снимка Кирил Христов/Булфото

Татяна Дончева и Пламен Орешарски

"Вие знаете, че Цветан Василев направи това правителство, че Пламен Орешарски не би могъл да стане министър-председател, ако Цветан Василев не беше съгласен с това. Вие знаете, че Пламен Орешарски пък беше съгласен Цветан Василев да му назначи министри." Това заяви лидерът на "Движение 21" и водач на две от листите му - в 23 МИР в София и във Варна - Татяна Дончева в студиото на Нова тв.

Тя обясни, че причината Орешарски и управителят на БНБ Иван Искров да бъдат наричани "марионетки", а Искров - и "предател" е фактът, че двамата са започнали да правят "други неща, които Цветан Василев не очаква и не иска".

Развалили са си отношенията и са започнали да се мразят, допълни тя.

Ситуацията около КТБ има връзка и с това, че финансовият министър при Орешарски Петър Чобанов изведнъж се присъедини към ДПС и не само това - че оглави две от листите на Движението за парламентарния вот на 5 октомври.

"Сетете се за какви услуги изведнъж Петър Чобанов се е оказал водач на две от листите на ДПС. Между другото, помислете и за генерал Симеон Симеонов. И той за какви заслуги. Защото там без заслуги не става", коментира Дончева.

Тя бе категорична, че в момента не се работи по казуса "КТБ", защото ДАНС, специалните служби, банковият надзор и другите политически сили са тясно свързани с банката.

"Те са в банката. Управляващите, опозицията, бившите управляващи от ГЕРБ, тези, които управяваха в последната година - БСП и ДПС, опозицията, свързана с Реформаторския блок, също е получавала финансиране чрез консултантски договори за определени хора, парите им са държани там, специалните служби и МВР също са там. Във физически смисъл са там. С черпака на казана. Получавали са консултантски договори, поръчки, които да консултират, да лобират. Като отворите КТБ и като излезе публично информацията кои ръководители на МВР, специални сружби, на прокуратурата, на съда, кметства, лидери на политическите партии, ръководители на големи държавни и общински предприятия имат кредитни карти без лимит, ще стане ясно. Ще се види как са свързани вкараните пари на държавните и общинските фирми с едни депозити на семействата на съответните ръководители, с необяснимите лихви по депозитите, които не само са високи, те са по-високи от даваните в банката", каза още Дончева.

Казусът "КТБ" е крайъгълен камък, неговата значимост се определя от икономическите последици, от отварянето или затварянето на банката, от много тайни, които са заровени в нея и от ключовите хора, които тези тайни засягат, бе категорична тя.

Татяна Дончева прогнозира още, че движението, което оглавява, ще има повече от 2% на изборите, а че хората, които биха гласували за нейна партия са 9%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови