Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Станишев хвали Южен поток пред ЦК на китайските комунисти

OFFNews 02 септември 2014 в 19:54 2218 7

Снимка bsp.bg

Позицията на социалистическата партия е, че България се нуждае от "Южен поток", защото това са инвестиции в нашата икономика, парите ще останат в България.

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев след срещата си с Юншан Лиу – член на Постоянния комитет на Политбюро на ЦК на Китайската комунистическа партия.

Станишев каза, че по-този начин тежестта на България като фактор в енергийната политика на ЕС само би нараснала от такъв обем, от 30 млрд. кубически метра през началната фаза, които ще се транспортират през нея.

„Южен поток“ предвижда газa, който Русия иска да продава на ЕС и от който ЕС има нужда, да влиза директно на територията на България, което ще доведе до диверсификация на маршрутите и засилване на сигурността нашата държава и нейните доставки, каза още президентът на ПЕС.

След срещата си с Юншан Лиу водената от Станишев делегация се срещна и с зам.-министърa на външните работи на Китай Дзянчао Лиу, който благодарил на ПЕС и нейния президент за активната роля, която партията играе за засилване на евро-китайските взаимоотношения.

Един от важните въпроси, които поставихме по време на разговорите си с властите в Пекин, беше за политиката на Китай по отношение на кризата в Украйна. В ЕС позицията на европейските социалисти е, че има няколко принципа, които са непоклатими – уважението на териториалната цялост на Украйна и деескалацията на конфликта, което е крайно належащо сега, каза още Станишев.

По думите му санкциите не са нещо желано от ЕС и не могат да бъдат трайно намиране на решение, а изразяват момент на натиск и призив към Русия да бъде по-активна, но същото трябва да се изисква и от Украйна.

„Ние, българите, трябва винаги да помним, че в Украйна живеят половин милион етнически българи и да отстояваме техните права. ЕС трябва да бъде конструктивна сила в постигане на диалога и на политическо решение. Това е единственият изход от тази криза”, каза още президентът на ПЕС.

„От кризата в Украйна не печели нито Украйна, нито Русия, нито ЕС, нито Китай. Китай следва принципа на уважение на териториалната цялост на Украйна“, допълни Станишев.

По негово мнение, за да може Украйна да бъде вътрешно хомогенна като държава, трябва да направи сериозни вътрешни реформи и трябва да има вътрешен политически диалог между представителите на централната власт в Киев и руснаците, които живеят там и другите малцинства, сред които и българското.

Управлението в Китай е избор на народа. Огромният икономически успех на Китай е немислим без управлението на ККП, обяви пред Станишев Дзяруи Уан, министър на департамента по външна политика на Китайската комунистическа партия.

Според Уан разликата между Китай и европейските държави е, че докато в Европа често се сменят управляващите, в Китай това не е така и може да се води по-дългосрочна и стабилна политика.

Основната цел на ККП е развитие и подобряване на живота на хората. Външната ни политика е изцяло съобразена с тези цели, каза още той и допълни, че за това се търси и признание от цялата международна общност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews