Станишев готов да работи с правителството за влизането ни в Шенген

"Планът Юнкер едва ли ще съживи европейската икономика"

OFFNews 26 ноември 2014 в 17:55 2035 7

Станишев и председателят на Европарламента Мартин Шулц

"Има ясни критерии за влизането в Шенген и България ги е изпълнила. Трябва да признаем, че Европейската комисия има основания в критиките си по отношение на съдебната система, вътрешния ред и борбата с корупцията и организираната престъпност. Надявам се на обективен следващ доклад на комисията, който изрично да посочи проблемите и какво очаква от българските институции".

Това заяви евродепутатът и лидер на ПЕС Сергей Станишев по повод изказването на вицепремиера Меглена Кунева, че предстоящият доклад на Европейската комисия се очаква да бъде негативен и това може отново да забави приемането на България в Шенген.

"Шенген не е разменна монета и не може постоянно да се поставят нови условия пред страната ни. Трябва ни единна позиция, която да защитава националния интерес и аз съм готов да работя с българското правителство, за да направим тази кауза възможна", каза Станишев.

Освен това той призова българското Народно събрание да излезе с нарочна декларация по темата.

"Партията на европейските социалисти и парламентарната ни група винаги са стояли на позицията, че България отдавна е готова да влезе в Шенген. И че не е редно за едно и също нещо страната ни да бъде наказвана два пъти. Ще настоявам за подкрепа от Европейската комисия и в рамките на Европейския съвет. Вече поисках подкрепата на заместник-председателя на Комисията Франс Тимерманс, който отговаря за Механизма за сътрудничество и проверка", каза още Станишев.

Планът "Юнкер" е правилна стъпка, но не е достатъчно амбициозна

Планът Юнкер едва ли ще съживи европейската икономика. Той е стъпка в правилната посока, но не е достатъчно амбициозна - каза лидерът на ПЕС по повод "Инвестиционния план за Европа", който беше представен в Европейския парламент от председателя на Еврокомисията Жан Клод Юнкер.

"Новата Комисия спази обещанието си и представи плана в кратки срокове. Положителното е създаването на нов инвестиционен инструмент – Европейски фонд за стратегически инвестиции с капитал от 21 млрд. евро. Този инструмент ще помогне за осъществяването на важни проекти в областта на железопътния транспорт, енергийната ефективност и иновациите. От планираните 315 млрд. евро около 75 млрд. евро ще бъдат инвестирани в малки и средни предприятия", обясни лидерът на ПЕС. 

Планът предвижда да бъдат привлечени 315 млрд. евро инвестиции в следващите три години.

Според Станишев обаче инвестиции в такива размери са трудно постижими, защото реално фондът ще разполага с едва 21 млрд. евро, като Комисията разчита за всяко инвестирано евро да се привлекат 15 евро частен капитал.

„Социалистите очаквахме много по-мащабен план със свеж финансов ресурс. Нашата амбиция е да се даде възможност за капитализиране на Европейската инвестиционна банка с реални пари, в това число от държавите членки. За това обаче трябва да се дадат гаранции на държавите, че евентуални техни вноски няма да се броят като нов дълг и няма да се отчитат като бюджетни дефицити. Наред с това трябва да се подготвят и много добри проекти, като се избегне рискът парите да бъдат инвестирани само в големите икономики”, каза Станишев.

Лидерът на ПЕС е на мнение, че планът на Юнкер, който ще се изпълнява през следващите 3 години, трябва да бъде удължен поне до 2020 година, за да бъдат осигурени липсващите 700 млрд. евро инвестиции за съживяване на икономиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови