"Синьо единство" напуска коалиция "Десните"

Симона Костадинова 28 ноември 2014 в 16:28 3650 5

Партия "Синьо единство", която беше създадена от Надежда Нейнски, напуска коалиция "Десните". Това съобщиха днес от партията.

Причината за това решение е, че "Синьо единство" са твърдо убедени, че "възраждането на традиционната десница минава през създаване на нова единна партия", докато останалите членове коалиция "Десните" предпочитат развитие в коалиционен формат.

"На този етап това разделя пътищата на "Синьо единство" и коалиция "Десните". "Синьо единство" остава с подадена ръка както към коалиция "Десните", така и към всички партии и граждани, които постепенно узряват за идеята за единна партия и са склонни да дебатират по темата", се посочва в отвореното писмо на партията.

Председателят на партията Христо Панчугов коментира пред OFFNews, че идеята за единна дясна партия е стара кауза на "Синьо единство". Той подчерта, че останалите партии в "Десните" на този етап не са готови въобще да обсъждат подобна крачка.

Той обясни, че се е явила в коалиционен формат на последните избори, защото това е било стъпка, която е трябвало да се надгради и да започне процес на интеграция.

"Продължаваме да се опитваме да обясним на колегите от коалиция "Десните", както и на всички други, че единната партия е модерния подход към традиционната десница в България. Това е нашата задача в българското общество и ще продължим да я следваме. Това не значи, че се разделяме с "Десните" с лоши чувства", допълни той.

Панчугов подчерта, че това е единствената причина за прекратяването на отношенията им с коалицията: "Продължаваме да споделяме и ценностите и принципите, за които говорят колегите от "Десните".

От "Синьо единство" са убедени, че резултатите от парламентарните избори на 5 октомври са доказали, че коалиционните формати в традиционната десница не генерират нужното доверие сред десните избиратели.

Председателят на "Десните" Илко Семерджиев пък обясни пред OFFNews, че според останалите членове на коалицията бъдещето на традиционната десница се корени в "обединението, а не в единението".

"Ние сме наясно с това, което те са решили. Те така си преценяват, от самото си начало имат тази тема и теза, че трябва да има единение на ясното. Ние уважаваме това тяхно мнение, но имаме други виждания. В този смисъл обаче те излизат от коалиция "Десните" и да търсят с кого ще се съединяват", допълни той.

Според Семерджиев обединение става когато "присъединяваш към себе си потенциални партньори, а не когато им казваш да се разпуснат и да се влеят в друга партия".

Той подчерта, че има партии с дългогодишна история и традиции за които саморазпускането не е възможност.

"Приемаме решението им с разбиране. Оставаме приятели и съмишленици", каза още председателят на коалиция "Десните".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови