Симеонов държа реч срещу циганския етнос, Местан не беше подготвен за отговор

Нели Чолашка 17 декември 2014 в 09:59 15430 24

Валери Симеонов

За по-малко от 20 дни българското общество стана свидетел на няколко брутални престъпни акта, извършени от представители на циганския етнос над малолетни и над медицински служители.

Това обяви в реч от трибуната на парламента председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Повод за тази реч бяха речите на председателя на ДПС и други представители на тази партия от миналата седмица срещу изказванията на здравния министър Петър Москов, който заплаши, че линейки няма да влизат в ромските махали заради побоите над лекари там.

Симеонов обвини ромите в "наглост и чувство за безнаказаност". Той напомни за изнасиленото момче в бургаското село Дебелт и за д-р Ирена Маринова от Ботевградско, която беше нападната и бита от роми (в началото на тази седмица имаше подобен случай в Раковски).

"По този повод един достоен български министър (Петър Москов) се изказа срещу малодушното примирение и гаврата с честта на професията. Естествено беше заклеймен от наглите..., спестявам от ДПС", каза още в речта си Симеонов.

Лютви Местан отговори на това изказване, но тъй като беше изненадан говори нетипично кратко от трибуната.

Той обвини председателката на парламента Цецка Цачева, че е нарушила правилника на Народното събрание и е разрешила на народен представител да отправя ксенофобски обвинения.

"В България, г-жо председател, вие сте правист и знаете, че за отделни престъпления отговорност носят извършителите. Никой в парламента на европейска България не може да обижда цял един етнос, бил той турски, цигански, български или какъвто и да е", обяви още Местан.

Той попита ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ дали подкрепят позицията на Патриотичния фронт.

Отговори му Цвета Караянчева от ГЕРБ.

"Година и половина едно правителство, което беше формирано от БСП, ДПС и златния пръст на „Атака” управляваше и безцеремонно унищожаваше кадри, които в годините бяха направили професионална кариера. Кадри, които нямаха нищо общо с членство в ГЕРБ, но те имаха нещо общо, че управляваха по времето на ГЕРБ и при това управление работеха добре и бяха оставени.

43 000 човека за една година бяха уволнени от Тройната коалиция на БСП, ДПС и „Атака” - хора, с доказана професионализъм, и бяха назначени не калинки, а бръмбари. Хора, които могат единствено и само да правят политика, да репресират партийни кадри. Няма да обяснявам какво се случваше, когато трябваше да се уволни някой директор. Непрекъснато беше викан и натискан психологически”, коментира Караянчева.

За лично обяснение на трибуната на парламента излезе засегнатия ром Илия Илиев от ДПС.

"За първи път излизам на тази трибуна, много съм тъжен, уважаеми г-н Симеонов, че използвате парламентарната трибуна не за което са ни изпратили тук нашите избиратели и българския народ - за обединяване на нацията, а вие използвате парламентарната трибуна да разединявате нацията", обяви от трибуната Илиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!