Сакскобургготски няма да ходи в Москва за 9 май

OFFNews 04 май 2015 в 18:51 6227 17

Симеон Сакскобургготски

"В програмата на Царя не фигурира пътуване на 9 май до Москва (Русия чества Деня на победата над нацистка Германия), както бе публикувано в някои медии".

Това беше обявено на официалната страница на Симеон Сакскобургготски.

На страницата се коментира и дебатът от последните дни около решението на Светия синод на всяко богослужение да се споменава бившия премиер като „благоверен цар на българите Симеон”:

"По повод разгорещетените дебати относно решението на Светия Синод да споменава в богослуженията си Цар Симеон II, които явно са част от прийомите да се отвлича общественото внимание от злободневните въпроси, припомняме думите на Негово Величество при връчване на ордена „Св.Иван Рилски” на 2 май:
„Така, както съм служил на Църквата и на Република България, възнамерявам да го правя и занапред”.
Нека не позволяваме да ни манипулират с конспиративни теории и жалки политически игри, които нямат нищо общо с решението на Светия Синод".

"Конспиративните теории" и "жалки политически игри" вероятно се отнасят за изявлението на лидера на ДСБ Радан Кънев от днес:

"Смехотворното коронясване на бивш български премиер точно преди очакваното му посещение в Москва на 9 май, защото, вярвайте ми, тук не става дума за съвпадение, представляват груба, недопустима намеса на църквата в българската политика, както вътрешната, така и външната политика на България, намеса, която е изключително уязвяваща самата църква и изключително обидна за вярата на истинските християни в България".

Срещу решението на Светия синод да нарича Сакскобурготски "цар на българите" преди дни се изказа и президентът Росен Плевнелиев. Той обвини църквата, че с това решение разделя българите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!