Радан Кънев поиска запор на акциите на "Виваком", "Дунарит" и НУРТС

Реформаторът настоява ново ръководство в НАП да разследва евентуални данъчни измами в сделките за БТК

Нели Чолашка 27 март 2015 в 13:19 13736 19

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев

ДАНС и временните синдици на КТБ да наложат запор на акциите и дяловете на тези предприятия, към които има интерес новопоявилият се инвеститор - LIC33, поиска съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев в декларация от парламентарната трибуна.

Той настоява за тази мярка, за да бъдат гарантирани, както масата на несъстоятелност на КТБ, така и финансовият интерес на бюджета да събере необходимите данъци от подобна сделка.

Фирмата LIC33 обяви намерението си да придобие дялове в БТК ("Виваком"), военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", фирмите НУРТС, First Digital, "Гарб". Подробности по сделката бяха обявени на пресконференция във вторник. Шефът на компанията Пиер Луврие обяви, че Цветан Василев му е продал всичко за 1 евро, а фирмата се задължава да покрие дълговете от около 900 млн. евро.

"Чрез тази сделка лъсва фактът, че и в миналото цялата тази концентрация е била в едни ръце. Това означава, че предупрежденията на протестиращите български граждани през 2013 и 2014 г. са били напълно основателни. Упорито се отричаше, че всички тези компании са били в едни ръце по силата на незаконно финансиране с необезпечени кредити от КТБ. Дълго не ги беше купил един човек, но сега се оказва, че един човек ги продава", коментира Радан Кънев.

Той попита кой е бездействал, когато се е получила тази концентрация на фирми с допълваща се дейност, които имат пряко отношение към националната сигурност.

"Има опасност военна промишленост, телекомуникационни оператори, медии и други ключови за националната сигурност предприятия да се окажат в ръцете на чужда държава с меко казано изострени отношения с НАТО и ЕС (по повод съмненията, че собственик на фирмата е свързан със сепаратистите в Източна Украйна)", предупреди съпредседателят на РБ.

РБ настоява ДАНС, Националната разузнавателна служба, КЗК и Финансовото звено на Специализираната прокуратура да започна незабавно разследване за произхода на капиталите на физическите и юридическите лица, които стоят зад несъществуващата доскоро компания LIC33 от Люксембург, както и да установят какви връзки имат тези лица с близки до управлението в Москва и зависими от Кремъл олигарси.

Според Кънев след първите дни на кризата със сделката има признаци, че държавата е на мястото си, особено по отношение на ДАНС.

"Това е доказателство колко необходими са били персоналните промени. Безспорно ДАНС носи отговорност, че тази сделка е проспана. Никой не вярва, че Писанчев (Владимир Писанчев, бившия шеф на ДАНС) щеше в момента активно да я разследва", коментира Реформаторът.

Радан Кънев даде заявка за смяна и на ръководството на НАП заради сделката: Слава Богу ДАНС е с променено ръководство, слава Богу Финансовото разузнаване е с променено, макар и временно ръководство, боя се, че ще трябва НАП също да бъде с временно ръководство, за да проследи внимателно какви данъчни измами са се случвали при предишните прехвърляния на тези компании".

В момента директор на НАП е Бойко Атанасов, който е на този пост от 2013 г. Преди това беше зам.-директор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!