Радан Кънев: Църквата си позволява груба намеса в политиката

OFFNews 04 май 2015 в 17:33 7167 18

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Радан Кънев

"Имаше груба и изключително обидна за всички вярващи българи намеса на представители на българската православна църква в политиката през миналата седмица".

Това обяви съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев в Благоевград.

"Изявлението на пловдивския митрополит, в което той заяви, че реформите в България трябва да спрат и влезе в груба политическа атака срещу конкретен министър, каквато дори политици не си позволяват, и смехотворното коронясване на бивш български премиер точно преди очакваното му посещение в Москва на 9 май, защото, вярвайте ми, тук не става дума за съвпадение, представляват груба, недопустима намеса на църквата в българската политика, както вътрешната, така и външната политика на България, намеса, която е изключително уязвяваща самата църква и изключително обидна за вярата на истинските християни в България", коемнита Кънев.

По повод информацията за липса на лекарства за онкоболни, преди дни пловдивският митрополит дядо Николай призова здравния министър Петър Москов да се изправи и да каже дали има достатъчно за всички.

"Как в целия цивилизован свят има, само в България и за българите няма? Ще ви кажа как – когато не обичаш хората. Нито един болен човек в тази страна не трябва да остава с усещането, че държавата му го мрази", заяви владиката.

На 30 април пък Светият синод обяви официално Симеон Сакскобургготски за цар на българите. На свое заседание митрополитите решиха на всяко богослужение да се споменава бившия премиер като „благоверен цар на българите Симеон”.

За нас гласуват дълбоко вярващи хора и считам, че подобно изказване от страна на митрополита наранява не само моите чувства. Приемам го като обида към себе си и вярата, уточни Кънев.

Лидерът на ДСБ уточни, че това е негово лично мнение, а не на партията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!