РБ: Троловете в интернет трябва да се ограничат законово

OFFNews 02 април 2015 в 10:16 12651 72

Троловете в интернет трябва да се ограничат законово. Във Великобритания вече има предложение за до 2 години затвор за т.нар. „тролене“. Тези примитивните практики трябва да се признаят за грешни от партиите и да се прекратят със законова уредба.

Такова мнение изрази в ефира на bTV депутатът от РБ Антони Тренчев по повод на репортаж на bTV за използваните от политически партии интернет тролове.

"Не може, докато ЕК обявява за свой приоритет дигиталната икономика, у нас да се принизява интернет в платформа за тролове", каза Тренчев и добави, че по време на делегацията на Народното събрание в ПАСЕ, която предстои той да ръководи, ще проведе срещи с представители на Британския парламент, за да се обсъдят законовите мерки, които те предлагат против интернет троловете, за да си види кои от мерките са приложими и у нас.

Според Тренчев интернет „троленето“ отблъсква младите хора от политиката и те не трябва да бъдат насърчавани да се занимават с недостойни практики. Той каза, че е присъствал на официален форум по проблемите на интернет-комуникацията, където публично представители на БСП са признали, че разполагат с 50-60 души в офиси, ангажирани с интернет-тролене и писане на положителни коментари за БСП и негативни за опонентите им.

Попитан за ползването в интернет на контролирани коментари и от ГЕРБ, за което bTV показа репортаж в предаването, Тренчев бе категоричен, че като човека, отговарял в „Движение България на гражданите“ за интернет-комуникацията, от ДБГ никога не са ползвани такива услуги.

"Аз лично предпочитам да изляза със собственото си име и да си кажа мнението открито, както и правя, а не да се представям за някой, който не съм", подчерта Тренчев.

Той съобщи, че е запознат с тарифи за от 2 до 7 лева на коментар от различни компании за т.нар. управление на интернет репутацията и обяви подобни практики за крайно недопустими за политически партии, независимо от коя част на спектъра са.

Попитан за троловете на ДСБ, Тренчев каза, че председателят на ДСБ ясно е признал за грешката да ползват тролове като Тренчев добави, че адмирира тази оценка и призова всички политически партии да се откажат от практиката с троловете публично.

"ГЕРБ също да се отрекат от тази практика и да кажат, че е грешна. Председателят на младежкия ГЕРБ е мой колега, аз бих обсъдил с него как законово да се регулират правила за комуникацията в интернет с цел да не се допускат повече такива практики", каза Тренчев, като изрази надежда, че подобни законови промени ще се подкрепят в парламента от всички политически сили.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!