Първанов със съболезнователно писмо до Путин заради кончината на Примаков

OFFNews 30 юни 2015 в 16:59 7703 1

Румен Петков се разписава в траурната книга

Георги Първанов изпрати съболезнователно писмо до Путин по повод кончината на бившия премиер и министър на външните работи на Русия Евгений Примаков.

"Това е голяма загуба не само за Русия, но и цялата международна политическа общност. Отиде си един мъдър, последователен и принципен човек, чиято позиция бе пример как трябва да се отстояват интересите на хората", пише Първанов на Путин.

Лидерът на АБВ изпрати писмо и на съпругата на починалия бивш руски премиер- Ирина Примакова.

Двете писма бяха предадени в посолството на Руската федерация от зам.-председателя на АБВ Румен Петков, който се разписа в траурната книга от името на партията.

Ето какво пише Първанов в съболезнователното писмо до руския президент:

„С голямо прискърбие научих за кончината на Евгений Максимович Примаков, изтъкнатия руски държавен и обществен деец, дипломат и учен.

Това е голяма загуба не само за Русия, но и цялата международна политическа общност. Отиде си един мъдър, последователен и принципен човек, чиято позиция бе пример как трябва да се отстояват интересите на хората, справедливостта и коректността в общуването между народите и държавите. До последния си ден той работеше неуморно, внимателно анализираше бурните политически процеси на нашето време, изразяваше загриженост по повод задълбочаването на пропастта между бедните и богатите части на света, натрупването на потенциал на сблъсък между различни етнически и културни групи, засилването на националистическите и ксенофобски тенденции.

Евгений Примаков се палзваше с неоспорим авторитет и в моята страна. Той ще остане известен като близък приятел на България, който има личен принос към развитието на традиционните дружески отношения между нашите две държави и народи.

Самият аз се познавах добре с Евгений Максимович, срещал съм се не веднъж с него и сме обсъждали важни политически и международни въпроси. Неговият авторитет, ценните му съвети и добро отношение са били винаги много важни за мен. Затова скърбя заедно с всички негови приятели и колеги.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови