Първанов: В БСП имаше задкулисие, а ДПС са изхабени

OFFNews 21 септември 2014 в 11:29 3502 3

"Видя се, че има един инат, който за мен е необясним. Или обяснението е твърде рационално – имаше една зависимост от така нареченото задкулисие, от един много тесен кръг".

Това каза пред Нова телевизия председателят на АБВ и президент в периода 2002-2012 г. Георги Първанов по повод раздялата му с БСП.

В БСП се опитвах да променям, изказвайки се на така наречените пленуми, неприлично за един досегашен държавен глава, настоявайки да се реализират поети ангажименти или опонирайки на някои кадрови решения, които определено бяха неприемливи и които обществото отхвърли. Не се получи, каза Първанов.

Той обясни, че на последния конгрес на БСП повечето от кандидатите са говорели нещата, които АБВ са назовали първи, но тогава малцина са се осмелили да кажат.

„Това наистина бяха идеи, които сегашното АБВ отстояваше в едно друго време“, заяви Първанов.

Лидерът на АБВ коментира и ДПС с думите, че наистина за тях е време да си починат от властта.

"ДПС са изхабени, но там има хора с управленски потенциал и качества. Те се изхабиха заради дълбоките съмнения за злоупотреби с властта. Хората в БСП усетиха, че станаха заложник на по-малката коалиционна партия, която си правеше каквото искаше”, каза Георги Първанов.

Той обясни, че предизвикателството, което е поел със създаването на АБВ, е било да направи нещо ново, да тръгне на чисто "без пари, без структури и без хора”.

Първанов каза още, че не иска да бъде министър-председател на България.

Това съм го казвал преди 10 години, когато можех да бъда при определени обстоятелства, отбеляза той.

По думите му длъжността „президент“ е до живот. Държавният глава може да се занимава с политика, но според него не е допустимо да сваля нивото на президентската институция чрез политиката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!