Първанова вече не е лидер на НДСВ, заменят я трима

OFFNews 30 юни 2015 в 19:56 9323 4

Бившият евродепутат Антония Първанова вече не е лидер на НДСВ. На нейно място застават трима съпредседатели - Станимир Илчев, Олимпи Кътев и Съби Давидов.

Решението е било взето на осмия извънреден конгрес на НДСВ, който започна на 09 май и продължи на почивки до 27 юни.

"Може би сме първите в България, които имат трима съпредседатели. Когато са на зор, хората търсят по-нестандартни решения. Щом НДСВ е стигнала до това състояние, значи сме на зор и трябва да потърсим по-нестандартни решения, за да излезем от кризата", обясни Олимпи Кътев пред БНТ.

Той коментира, че първоначалната идея била само Станимир Илчев да стане председател, но той заявил, че ще му е трудно да се справи сам и затова било взето решението да има трима съпредседатели. Решението можело да се промени след местните избори.

Досегашният лидер на партията Антония Първанова е останала неин член и е била избрана за член на Националния съвет на НДСВ. По думите на Кътев Първанова не се е засегнала от решението на партията да я смени. "Какво значи да е обидена? Ние сме политическа партия, а не забавачница, за да се обиждаме или да се сърдим един на друг", заяви той.

Самата Първанова също коментира факта, че вече не е председател на НДСВ, като заяви, че си е върнала свободата. "От днес не се налага да възпирам устрема на мисълта и енергията си, нито да премълчавам през стиснати зъби или да използвам усукани политически клишета", заяви тя във Facebook.

Кътев пък каза още, че "политическото лутане на НДСВ е приключило" и партията вече ще влиза в коалиции само с политически групи от либералния център.

"Това са БДЦ, "Новото време", ДПС. Това са формациите, с които ще водим разговори от сега нататък. С тях ще можем да направим коалиции и сега - за местните избори", обясни той. 

Днес пък се е провел първият Политически съвет на партията след рокадите в управлението ѝ. Било е взето решение да има и трима зам.-председатели на НДСВ. Двама от тях вече са ясни - Красимир Генчев, Атанас Додов. Третият ще бъде номиниран от Националния съвет на партията. Новият организационен секретар на НДСВ е Анелия Генова.

Ето какво написа Първанова във Facebook след решението, което беше взето на извънредния конгрес на НДСВ:

"Най-после настъпи дългоочакваният от мен момент - върнах си свободата!!! Вече не съм председател на НДСВ. Благодаря на всички за подкрепата, идеите и критиките, защото те държаха духа ми жив.
От днес не се налага да възпирам устрема на мисълта и енергията си, нито да премълчавам през стиснати зъби или да използвам усукани политически клишета.

Исках да споделя каква е цената на това да си политик в България, но вместо това ще споделя писмото, което ми написа вчера една журналистка:

"Първият житейски урок на Конфунций: - „...Успешният човек е този, който е верен на идеята си...”. През всичките тези години в политиката бяхте вярна на идеята и на каузата. Вие сте успешен човек и такава ще останете, защото сте вярна на себе си. В последната година и половина, може би и малко повече, според мен бяхте заобиколена с прекалено много недоброжелатели, неправилни хора, интриганти, предатели, използвачи. Тези хора ограбват, изтощават, прекаляват, задушават. ВИЕ НЕ ЗАСЛУЖАВАТЕ ТОВА!!! Разберете го! В България тези хора винаги ще са такива. Целият труд положен от Вас през годините Ви донесе успехи, беше оценен, заслужаваше си, но къде - по света разбира се, не и обаче от българина. Ние сами не ценим това, което имаме. Българският народ сам не иска да промени живота си или по-точно само говори за това без действия. А ако има такива те са единични случаи или на малка група от хора, които тълпата поваля. Прекалено умна сте за България, прекалено подготвена, прекалено хубава, прекалено усърдна и устремена, прекалено интелигентна и качествена личност. Нашата страна гони хората като Вас. С радост, но и с тъга мога да кажа, че сте изпреварила времето тук. Време, което едва ли страната ни ще достигне... За днешния конгрес на НДСВ мога да кажа, че с избирането на С. Илчев и компания партията няма никакво настояще, да не говорим за бъдеще. За изборът им - няма смисъл от думи - всичко е кристално ясно. Според мен нито НДСВ, нито страната ни Ви заслужават! Заслужават Ви семейството, децата Ви, хората на които истински държите. Те заслужават да Ви виждат здрава, вярваща, усмихната, творяща себе си. Губите енергията, здравето си, полета си, пътя си, себе си с всички онези, които Ви задушават. ВИЕ СТЕ НАЙ–ВАЖНА ОТ ВСИЧКО! И от днес започвате нова страница, съгласна? Правете това, което наистина искате, бъдете отговорна и сериозна, но бъдете и щура, и луда, плачете със сълзи и се смейте с глас, споделяйте повече, по-малко си премълчавайте, спрете с правенето на компромиси, обичайте себе си и обичайте друго, пазейки сърцето си , няма да усетите кога да го дадете на истински хора, които държат на Вас, бъдете силна, но си позволете за мъничко слабости, ЖИВЕЙТЕ ЖИВОТА СИ с душа и от сърце, чувате ли ме! Искам да видя този живот и тези емоции в очите Ви. Не ми се иска думите ми да останат в пространството или да бъдат досадни за четене. НАПРАВЕТЕ ги тези неща, ИЗЖИВЕЙТЕ ги, ЧУВСТВАЙТЕ ги всичките, доверете ми се, имате нужда от тях!" С. А. "

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови